Dissabte, 20 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

50è aniversari de l’estrena del ball parlat íntegrament en català

El Ball de Diables de Vilafranca va commemorar dissabte a la tarda els 50 anys del ball parlat exclusivament en català.

El Ball de Diables de Vilafranca va commemorar dissabte a la tarda els 50 anys del ball parlat exclusivament en català amb un acte que va comptar amb la participació de la colla d’ex diables Els Rosakis. L’acte va començar amb una cercavila de foc que sortia des de davant de la Basílica de Santa Maria i arribava fins a la plaça Sant Joan. Allà van tenir lloc els parlaments i la representació de l’acte sacramental per part dels ex diables.

L’any 1968, encara en plena dictadura, un grup de joves va decidir fer-se càrrec del Ball de Diables a la Festa Major de Vilafranca, que amb el pas dels anys s’havia anat degradant i posava poca atenció en el recitat de l’entremès, barrejant castellà i català, i amb dificultats perquè fos entenedor. Aquella colla va decidir canviar els vestits, afegir la capa i escriure el nou entremès íntegrament en català.

El cap de colla del Ball de Diables, Blai Verge, destaca que Els Rosakis van posar la base del que seria el ball en el futur i fins a dia d’avui.

Un dels membres d’Els Rosakis, el Josep Maria Padullés, explicava que en aquell moment van fer el que creien que era el més normal: adaptar el text a la seva llengua i fer-lo més entenedor.

L’estrena dels versos en català, que van ser obra de l’historiador Josep M. Masachs, arribaven en un moment en què la llengua catalana recuperava terreny en l’àmbit cultural i social.

El Ball de Diables de Vilafranca també celebra enguany el 15è aniversari de la creació del Ball de foc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: