Dissabte, 10 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Ramats d’ovelles i cabres per fer la poda en verd

Loxarel tanca el cercle de l’agricultura biodinàmica amb la utilització d’un ramat d’ovelles i cabres per fer la poda en verd.

El celler Loxarel de Vilobí del Penedès ha consolidat durant més d’una dècada la utilització d’un ramat d’ovelles i cabres per a fer la poda en verd de les seves vinyes. Els responsables del celler defensen la producció de vins amb mètodes ecològics i treballen des de fa anys amb agricultura biodinàmica. El ramat de cabres i ovelles forma part d’aquesta manera d’entendre la viticultura que defuig la maquinària o, senzillament, la mà humana en molts dels processos associats a la producció dels vins.

La poda en verd es fa durant aquests dies, entre la floració i el moment en què el raïm comença a créixer, com explica l’enòleg i vitivinicultor Josep Mitjans.

Mitjans explica que els animals es mengen els pàmpols i així permeten que el raïm s’airegi i no quedi tapat. Amb el sol s’afavoreix la seva maduració.

L’encarregat de portar a pasturar el ramat per les 20 hectàrees de la finca Cal Mayol de Vilobí és un dels darrers pastors del Penedès, el Salvador Queraltó.

Queraltó explica que les porta a pasturar per les vinyes al matí, a primera hora, fins que arriben les hores de més calor, i després a mitja tarda. També diu que les fa canviar de lloc perquè els hi agrada menjar diferents varietats.

El celler de Loxarel està ubicat a la finca de Can Mayol, on es conserva l’antic refugi antiaeri que els republicans van construir sota l’aeròdrom de Vilobí del Penedès, durant la guerra civil espanyola. Aquest refugi es va convertir en la base de l’actual cava de Loxarel i és un dels espais més emblemàtics de la finca i on descansen els escumosos més preuats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: