Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es presenta el Programa d’Identificació Genètica de Desapareguts durant la Guerra Civil

33 persones de l’Alt Penedès s’han registrat al cens del Programa d’Identificació Genètica de Desapareguts durant la Guerra Civil.

Aquest dijous la seu de l’Institut d’Estudis Penedesencs ha acollit l’acte de presentació del Programa d’Identificació Genètica de Desapareguts durant la Guerra Civil i la Dictadura Franquista.

La Generalitat treballa des del 2016 en el Programa d’Identificació Genètica per tal de constituir una base de dades amb els perfils genètics dels familiars dels desapareguts; una base de dades amb els perfils genètics de les restes òssies exhumades; i establir les relacions de parentiu i determinar identificacions personals de les restes.

El Programa d’Identificació Genètica és una iniciativa coordinada i impulsada pel Departament d’Afers Exteriors, en col·laboració amb el Departament de Salut i el Departament de Justícia per garantir la identificació genètica de les restes òssies de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista.

El Govern considera un deure localitzar, recuperar i identificar les restes de persones desaparegudes a Catalunya durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Aquest és un deure que es sustenta en la legítima demanda social existent.

A Catalunya més de 5.000 persones s’han inscrit en el registre, i més de 1.000 ja s’han fet la prova d’ADN. A l’Alt Penedès hi ha 33 persones que s’han inscrit en el registre, a més de diverses fosses a investigar.

L’accés al Programa es realitzarà a través de la inscripció al Cens de Desapareguts del Departament d’Exteriors i hi pot participar qualsevol persona, independentment de la seva nacionalitat, familiar de persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Les persones participants no ha d’incórrer en cap cost per participar en el programa, donat que l’extracció i el tractament de la mostra biològica és gratuïta per les persones sol·licitants.

Estava previst que l’acte el presidís l’alcalde de Vilafranca i havia de comptar també amb l’assistència de la directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia, però tots dos van excusar la seva assistència per motius del moment polític. Així la presentació es va iniciar amb les paraules del president de l’Institut d’Estudis, Albert Tubau, que estava acompanyat a la taula per la subdirectora general de Memòria, Pau i Drets Humans de la Generalitat, Mireia Plana i pel representant de l’Institut d’Estudis Penedesencs i responsable del Projecte Tots els Noms, Ramon Arnabat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: