Diumenge, 21 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

A la cripta de la Basílica de Santa Maria s’hi exposen les relíquies de Sant Fèlix.

Desprès de la repicada de campanes a un quart de deu del matí el seguici festiu entrava pel carreró de Sant Maria a la plaça del mateix nom i arribant a la plaça Jaume I.

Des de les 7 del matí que a la cripta de la Basílica de Santa Maria s’hi exposen les relíquies de Sant Fèlix. Unes relíquies que només es poden veure un cop l’any, el 30 d’agost.

Sant Fèlix, patró de Vilafranca, va ser un màrtir romà sepultat a les catacumbes romanes. Les relíquies van arribar a Vilafranca l’any 1699.

Desprès de la repicada de campanes a un quart de deu del matí el seguici festiu entrava pel carreró de Sant Maria a la plaça del mateix nom i arribant a la plaça Jaume I.

Enguany la pluja amenaçava deslluir aquest acte, però no ha estat suficient per espantar ni als balls ni a la gent.

El Drac com sempre, encapçala el seguici, seguit dels Diables, Ball d’en Serrallonga, Àliga, Gegants i la resta de balls. És una estampa molt bonica la que es pot veure a la plaça amb l’arribada ràpida de tots els balls. A la diada de Sant Fèlix també amb presència de la Moixiganga, els Falcons, de les colles locals, i també les colles convidades. Tots junts es posen a ballar a l’uníson davant de l’entrada a la Basílica de Santa Maria, alçant també pilars. És un acte previ a l’Ofici Solemne de Festa Major.

Aquest any, i com ja es va fer l’any passat, abans que els balls fessin l’entrada a l’església s’ha fet el pilar davant del Monument als Castellers.

Les colles locals, més les colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls i els Minyons de Terrassa alçaven els pilars.

És un moment que sempre ofereix noves perspectives i fa que fins i tot els més joves no se’l vulguin perdre.

També és un moment que les famílies aprofiten per acostar-s’hi amb els nens més petits.

I com de costum els vilafranquins busquen les seves pròpies tradicions fetamajorenques. Per exemple aquesta colla que fa 30 anys que es fan una fotografia a les escales de Santa Maria just a l’entrada a ofici.

A dins de la Basílica, i més que puntual, ha començat l’Ofici, primer amb la presentació del nou rector de Santa Maria, Xavier Aymerich, presidit enguany pel vicari general del Bisbat de Sant Feliu, Josep M Domingo, i amb presència del vilafranquí Sergi Gordo, que aviat serà nomenat bisbe auxiliar de Barcelona. A la homilia, mossèn Domingo, ha tingut un record per tres persones que ens han deixat. Dos preveres, mossèn Jaume Berdoy i Josep M Aragonès, i també pel vilafranquí Pau Pérez.

Abans de tres quarts d’onze, s’ha iniciat l’ofrena dels balls a Sant Fèlix. Una estampa molt bonica. Representants de cada ball porten espelmes i ofrenes al Sant. Per cloure l’ofrena, com cada any, hi ha un ball escollit per fer l’ofrena. En aquesta ocasió han estat els Xicots que enguany celebren el 35è aniversari. En nom de la colla, Lourdes Ràfols, ha explicat en forma de conte la història dels Xicots i desprès la colla ha alçat un pilar de cinc dins de la basílica oferint una estampa molt bonica.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: