Dimarts, 16 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Fortificació ibèrica de la Cossetània oriental al Puig del Cocodril

Els treballs arqueològics al Puig del Cocodril de Subirats confirmen una fortificació ibèrica de la Cossetània oriental.

La recerca arqueològica, efectuada entre els dies 2 i 14 de maig, en aquest jaciment iber situat al costat del Castell de Subirats, al Puig del Cocodril o Puig d’en Pujol, ha tret a la llum una gran fortificació cossetana de més d’una hectàrea d’extensió. Segons els sondejos, s’ha pogut documentar una ocupació entre els segles IV i III abans de Crist.

En tan sols aquests 12 dies, els arqueòlegs han identificat un gran fossat defensiu, una muralla i un barri de cases en un estat de conservació excepcional. Entre les restes descobertes destaquen les relacionades amb l’arqueologia de la vinya i el vi: com tres àmfores ibèriques senceres, diverses gerres per a servir el vi, una copa jònia del segle VI abans de Crist i altres ceràmiques importades de Grècia, Itàlia i Eivissa. S’han recollit més de 3.000 fragments en total.

Les primeres hipòtesis apunten que el Puig del Cocodril podria complir les funcions de centre de poder i de control del territori de la Cossetània Oriental, amb diversos jaciments, com la Font de la Canya d’Avinyonet, sota la seva òrbita.

La Cossetània Oriental acabava més o menys a Gelida i, cap a Martorell, començava ja la Laietània.

Els sondejos efectuats confirmen el potencial arqueològic del jaciment, sobretot perquè hi ha almenys un metre i mig de profunditat o estratigrafia, el que suposa que les restes estan intactes sota terra.

L’equip no descarta obrir una nova línia d’investigació i esbrinar si l’antiga Subur romana podria estar situada a Subirats i no a Sitges, com s’ha pensat fins ara.

La presentació d’aquests resultats inicials s’ha fet a l’Ajuntament de Subirats, que col·labora amb la cooperativa ArqueoVitis per impulsar aquest projecte. L’objectiu és aportar noves dades arqueològiques sobre els orígens de la vinya i el vi al Penedès, en el que podria ser el jaciment iber més influent de la contrada, i que s’uneix als que ja treballa la cooperativa: Font de la Canya i Timba de Santa Bàrbara.

La campanya d’aquest mes de maig ha consistit en desbrossar part del puig amb l’ajuda de voluntaris de l’Associació de Defensa Forestal de Subirats, així com en condicionar el camí d’accés al jaciment gràcies a la Brigada Municipal. Els arqueòlegs esperen poder trobar recursos tant de l’administració com de patrocinadors privats per poder continuar amb les excavacions.

Comentaris

  1. Magí Miret

    Resultats molt interessants. Caldrà continuar les excavacions per conèixer a fons aquest important jaciment.

Efemèrides

16 d'abril
No hi ha efemèrides

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: