Dimecres, 8 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Descobreixen una nova espècie d’insecte, el llagost-pedra d’Ancosa

Descobreixen una nova espècie d’insecte, el llagost-pedra d’Ancosa

El Servei de Fauna i Flora del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha descobert una nova espècie d’insecte, el llagost-pedra d’Ancosa, un ortòpter localitzat únicament a la Plana d’Ancosa.

La Plana d’Ancosa és un altiplà rocallós calcari situat a l’extrem meridional de l’Anoia, a frec de l’Alt Camp i l’Alt Penedès. La descoberta s’ha fet en el marc dels treballs de seguiment i censos de les espècies d’invertebrats amenaçats, i arran d’un avís dels naturalistes Xavier Bayer i Francesc Guasch.

Els científics van notificar l’any 2014 la presència en aquest punt del que, en principi, es creia que era el llagost-pedra de timoneda, del qual només se’n té constància a la timoneda d’Alfés, al Segrià. Posteriors inspeccions de tècnics del Servei de Fauna i Flora, i de membres del Cos d’Agents Rurals, a la zona, van determinar que es tractava d’una espècie diferent a la que vivia a la timoneda.

La nova espècie descoberta passa a ser un dels insectes més amenaçats de Catalunya. Té una àrea de distribució molt restringida, és de gran raresa i la densitat d’exemplars de les seves poblacions és molt escassa en aquest ecosistema estèpic, de l’ordre dels vuit exemplars per cada mil metres quadrats.
La Plana d’Ancosa és un espai protegit segons el Pla d’espais d’interès natural. L’aïllament d’aquest altiplà ha propiciat que, durant milions d’anys, s’hagi anat diferenciant l’espècie de llagost-pedra d’Ancosa de la resta d’espècies d’aquest grup.

En tot el món existeixen només vuit espècies d’aquest gènere d’ortòpters, que es distribueixen per les zones estèpiques d’Europa i Àsia. Les seves principals amenaces són la destrucció dels hàbitats, poc valorats en general, la sobrepastura i les activitats agrícoles intensives.
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha creat un protocol de censos i ha dissenyat la metodologia adient per elaborar el pla de conservació d’aquesta espècie tan interessant des del punt de vista de la biodiversitat.

Notícies relacionades

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: