Dilluns, 22 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

ArqueoVitis inicia el cultiu de vinya experimental a la Font de la Canya

L’objectiu del que anomenen ‘Estació arqueològica experimental de la Vinya’ és la recreació aproximada del procés complet del cultiu de vinya i d’elaboració de vi en l’antiguitat.

Amb l’ajut de Cellers Torres, la cooperativa d’arqueòlegs ArqueoVitis ha iniciat aquest dimecres al matí el cultiu experimental de tres parcel·les de vinya als entorns de Sant Pere d’Avinyó i al jaciment ibèric de la Font de la Canya. Cada parcel·la té 40 ceps plantats, 120 en total.
L’objectiu del que anomenen ‘Estació arqueològica experimental de la Vinya’ és la recreació aproximada del procés complet del cultiu de vinya i d’elaboració de vi en l’antiguitat. El projecte, que es realitzarà en diverses fases, vol experimentar amb els mètodes i les tècniques de conducció de les vinyes que, segons les dades arqueològiques i les fonts escrites antigues, eren emparrades i formaven pèrgoles, integrades en un sistema de policultiu amb d’altres arbres fruiters.

Les varietats que s’hi ha plantat no són varietats antigues perquè encara hi ha molt de desconeixement sobre aquesta qüestió. Així que s’ha optat per plantar vinyes de sumoll i xarel·lo, dues varietats pròpies del Penedès, barrejades. A partir d’ara, els cultius quedaran integrats a l’itinerari de visita del jaciment ibèric de la Font de la Canya i, en uns anys, seran l’eix principal per a fer-hi tallers i activitats de difusió sobre la vinya i el vi a l’antiguitat.

El projecte és una iniciativa de la cooperativa d’arqueologia ArqueoVitis, que gestiona la recerca i difusió del jaciment de la Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès, juntament amb Cellers Torres, que aporta l’experiència i l’assessorament del departament de viticultura i cofinança el projecte.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: