Diumenge, 14 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Parlament aprova amb el suport de JxS, PSC, CSQP i la CUP tramitar la vegueria Penedès

En la sessió del Ple del Parlament d’aquest dijous s’ha aprovat tramitar la modificació de la llei de vegueries per tal d’incloure-hi la del Penedès. C’s i PP han presentat esmenes a la totalitat.

El passar 2 de juliol ja es va presentar una proposició de llei per part dels quatre grups que finalment avui hi ha votat a favor, i amb la tramitació ara s’inicia el seu debat a la cambra.
La proposta ha tirat endavant amb els vots dels diputats de Junts pel Sí, PSC, Catalunya sí que es pot i la CUP, un total de 98 vots; que ha rebutjat les esmenes a la totalitat que han presentat els grups de Ciutadans i del Partit Popular, que només ha comptat amb 34 vots a favor.
Un ple que ha estat seguit des de la tribuna per diversos membres de la Plataforma per una Vegueria Pròpia.
Per part dels grups proposants, al primera en prendre la paraula ha estat la diputada del PSC, i alcaldessa de Vallirana Eva Martínez. Ha demanat obrir un debat positiu i que respongui a les necessitats dels territori; i ha posat de manifest l’ampli suport que la demanda té al territori.
En segon lloc ha parlat la diputada de Catalunya Sí que es Pot Hortensia Grau, que ha destacat també la feina feta des del territori, i els esforços de la Plataforma per buscar el màxim consens. Ha lamentat també que el tacticisme polític hagi bloquejat fins ara que es pogués tirar endavant vegueria Penedès.
Recordant que el 2010 es va aprovar la llei de vegueria i que en tot aquests temps els diferents governs per un motiu o altre no han tingut voluntat de tirar-ho endavant.
En nom de la CUP, ha pres la paraula el diputat Joan Garriga tot manifestat la seva satisfacció de poder entomar aquest debat al Parlament. Un tema, ha dit, important ja que respon a la demanda i voluntat de la població i és una mostra de sobirania popular. Garriga ha remarcat que el Penedès té capacitat per funcionar de manera eficient, trobant-se entre les dues gras àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona.
Finalment ha intervingut les diputades de Junts pel Sí Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova; i Teresa Vallverdú, de l’Arboç, que s’han repartit el temps.
Lloveras ha posat en valor l’ampli suport que la proposta té al Parlament i ha defensat que la vegueria Penedès servirà per millorar l’eficàcia i el desenvolupament del territori.
Per Vallverdú la Vegueria representa per el Penedès un reconeixement a la seva idiosincràsia, que ha mantingut malgrat les artificials divisions territorials; i una eina per a la potenciació del territori.
El Parlament inicia ara un període de vacances, però un cop reprengui l’activitat el mes de setembre s’iniciarà la tramitació de llei. La previsió és que no sigui gaire complicada i per tant abans de final d’any es podria produir l’aprovació definitiva.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: