Barcelona, i sobretot l’Alt Penedès, encapçala l’exportació de vins i caves a l’estat
La Memòria Econòmica de Catalunya 2015 de la Cambra de Comerç de Vilafranca conté un article de l’historiador vilafranquí de la UB Raimon Soler sobre l’hegemonia productora i exportadora de Barcelona.
La Memòria Econòmica de Catalunya 2015 de la Cambra de Comerç de Barcelona conté un article de l’historiador vilafranquí de la UB Raimon Soler titulat ‘El sector del vi a la província de Barcelona, Hegemonia productiva i exportadora’. L’article va ser encarregat amb l’objectiu situar quin és el moment actual del sector vinícola a la província de Barcelona, tot donant una perspectiva sobre com ha evolucionat des d’inicis del segle XXI. En aquest sentit, el treball mostra primer com, tot i ser una part relativament petita del sector agroalimentari, el sector vinícola és molt més dinàmic que la resta d’aquest sector pel que fa a l’exportació. Continua destacant la concentració en una comarca, l’Alt Penedès, tant de la vinya com de les empreses dedicades a l’elaboració de vins i caves.
Soler incideix en l’existència d’un clúster al voltant de Sant Sadurní d’Anoia, que conforma una indústria potent que ha catapultat la província de Barcelona a ser hegemònica tant en la producció com en l’exportació.
Soler destaca que en el període 2011 – 2014, la demarcació barcelonina ha passat a representar el 64% de la producció catalana mentre que pel mateix període suposa el 91% de les exportacions de vins a Catalunya.
Aquesta hegemonia no és només respecte Catalunya, sinó que Barcelona és la principal província exportadora de vins de tot l’Estat espanyol: un 20% del valor de les exportacions, fet degut sobretot a la internacionalització dels vins amb denominació d’origen Cava i Catalunya.
Segons l’historiador, però, el repte que hi ha sobre la taula és el de posar en valor els vins i caves, més enllà de la competició per preus.
Soler ha explicat l’article en els transcurs de la presentació de la Memòria Econòmica a Vilafranca.