Divendres, 9 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Alt Penedès ja està posant en marxa actuacions per adaptar-se a l’escalfament global, que afecta la producció de cava

És una de les conclusions que es poden extreure del debat “El canvi climàtic i els nostres vins”, que es va fer dijous passat a Sant Sadurní en el marc dels actes de l’Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat. Què és el canvi climàtic, com ens afecta en general i en concret al Penedès, què es va decidir a París en la cimera per fer-hi front, què es pot fer a escala local ? .. són alguns dels temes que es van tractar.

La principal conclusió del debat va ser que l’escalfament global ja és molt present i que afectarà en gran mesura al conreu del raïm i, per tant, a la producció del cava, fet pel qual la comarca de l’Alt Penedès ja ha posat en marxa actuacions per adaptar-se a aquestes noves condicions.
La verema s’ha avançat uns deu dies de mitjana a la comarca, i aquest és només un dels aspectes visibles. La pujada de les temperatures incrementa els compostos fenòlics que intervenen en el color dels vins, en redueix les aromes, en modifica l’acidesa i n’incrementa els sucres, un aspecte fonamental que pot afectar la tipicitat dels nostres caves. Per això es van proposar algunes iniciatives per reduir l’impacte tèrmic: avançar la poda, apostar per varietats més tardanes, elevar els ceps, incorporar el reg, fer formacions en vas i, en última instància, ascendir en altitud les vinyes.
El sector empresarial, per la seva banda, ha començat a implicar-se en el repte ambiental, treballant per reduir les emissions de CO2 per ampolla, que suposa un esforç en els processos i també més exigència als proveïdors.
El debat va omplir la sala del Casal d’Entitats de Sant Sadurní.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: