Dimecres, 29 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Agustí Torrelló Mata transmet el seu llegat al llibre Cava, on vas?

Publicat per l’editorial Andana i escrit pel periodista sadurninenc Josep Forns, Cava, on vas? El llegat d’Agustí Torelló Mata és un llibre que s’endinsa en el món del cava com no s’havia fet mai fins ara.

Fa uns 20 anys, Agustí Torrelló Mata va escriure el seu primer llibre i ara als 80 anys, diu que sent el deure de transmetre el seu testimoni “amb sinceritat i impunitat”. Per al cavista sadurninenc representa el seu darrer compromís amb un sector que en ocasions ha liderat i que també ha agitat quan ha cregut que era necessari, com ha explicat al programa Veterans de PTV.
Cava, on vas? arrenca amb els orígens del xampany català i arriba fins a l’actualitat més rabiosa, relatant els fets més significatius i també els més controvertits dels gairebé 150 anys d’història del cava, a través de la mirada del cavista Agustí Torelló Mata. Qüestions com l’aposta decisiva pel mètode champenoise en detriment del gasat, la transició del xampany al cava, l’expropiació de Rumasa, la difícil sortida de Josep Maria Raventós de Codorníu, el paper transcendental de Josep Ferrer en l’escalada de Freixenet, la guerra del cava o el boicot al cava català hi són analitzades.
Cava, on vas? té també vocació de plantejar interrogants sobre algunes de les decisions que en els darrers anys s’han pres al sector i que estan condicionant el seu present i futur. Entre altres coses, proposa una reflexió profunda sobre els preus baixos del cava que escanyen el viticultor i fan difícil la viabilitat del sector, la introducció de varietats que no són pròpies i que fan perdre la singularitat, la incipient tendència a abandonar la denominació d’origen que empara el cava o l’individualisme que resta força i no permet apostar amb decisió per campanyes genèriques.
Per exemple, Torelló qualifica de “barbaritat” que es permetés que el ministeri repartís la DO Cava per tot Espanya.
Agustí Torelló Mata va començar a treballar al costat del seu oncle de cal Recaredo als 13 anys, posteriorment va treballar a Codorníu i entre altres càrrecs ha estat gerent de Marquès de Monistrol i Segura Viudas, abans de crear l’empresa que porta el seu nom, caves Agustí Torelló Mata. També va ser un dels fundadors i el primer president de la Confraria del Cava.
Cava, on vas? El llegat d’Agustí Torelló Mata es presenta avui, a l’auditori de La Pedrera, i el 19 de novembre a la Fassina de Sant Sadurní. El llibre ha estat traduït al castellà i a l’anglès i està il·lustrat amb fotografies.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: