Diumenge, 23 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les reunions de professionals a l’entorn del 14è Congrés Català de Sinologia s’han centrat en el futur dels tractaments contra el càncer de pit

El 14è Congrés Català de Sinologia i Patologia Mamària continuava avui a diversos espais de Vinseum amb la 29a Reunió de Sinologia dels Hospitals Comarcals i la 16a Reunió d’Infermeria en Sinologia i Patologia Mamària, que han coincidit en algunes de les ponències.

El futur dels tractaments contra el càncer de pit amb l’ús de nanotecnologia i nanofàrmacs o l’actualització en el maneig axil·lar per evitar extirpar tots els ganglis han estat, entre altres, els temes d’aquesta darrera jornada de congrés. La conferència inaugural, a càrrec del doctor Pere Roca Cusachs, ha versat sobre la mecànica de teixits. El seu equip treballa a partir de la certesa que els tumors són durs i investiga per què s’endureixen els teixits i com responen les cèl·lules a aquest enduriment. L’objectiu de la investigació és buscar un mecanisme que permeti interferir en aquest procés i impedir el desenvolupament del tumor.

D’altra banda, a la reunió d’infermeria, les ponències s’han dedicat a les cures integrals, l’autoimatge, l’autoestima i la sexualitat o la comunicació entre infermeria i la pacient. Una de les ponents era la Dra. Anna Torres, que ha parlat de la reconstrucció mamària i com aquesta ajuda a recuperar la imatge corporal i l’autoestima.

La inauguració d’aquest darrer dia de congrés ha anat a càrrec de l’Alcalde de Vilafranca Pere Regull i de la directora del sector sanitari Alt Penedès-Garraf del CatSalut Núria Puig, que ha excusat la presència del conseller Boi Ruiz. Puig ha destacat en la seva intervenció la importància que té la prevenció en el càncer de pit i ha recordat que, a Catalunya, totes les dones d’entre 50 i 69 anys participen en el programa de detecció precoç. Puig ha dit que les dades de què disposa el departament de Salut avalen els beneficis del programa, tot i que el debat a l’entorn del cribatge i els efectes adversos, bàsicament els falsos positius i el sobrediagnòstic, estigui molt viu.

El 14è Congrés Català de Sinologia i Patologia Mamària és un esdeveniment singular que posa els professionals al dia dels darrers coneixements en la matèria des d’un punt de vista multidisciplinar i que conjuga la formació acadèmica amb la formació professional.

Després de la seva intervenció al congrés, la directora del sector sanitari Alt Penedès-Garraf del CatSalut Núria Puig ha parlat amb els periodistes del debat a l’entorn de l’obligatorietat de les vacunes, arran del cas diftèria del nen d’Olot. Puig ha dit que el debat s’ha de traslladar ara al Parlament i ha explicat que, a Catalunya, hi ha un 95% de cobertura, però aquest índex hauria de ratllar el 100%.

D’altra banda, Puig ha reconegut el retard en l’entrada en marxa del nou ambulatori de Vilafranca. Ha dit que falten “equipaments en general” per tirar-lo endavant i que no hi ha data per a la seva obertura. També ha insistit que, de seguida que hi hagi data, el Departament llançarà un pla de comunicació perquè els ciutadans estiguin informats sobre els canvis que hi pugui haver en la seva atenció primària.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: