Diumenge, 19 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La DO Penedès culmina la zonificació amb la idea de guanyar qualitat i competitivitat i busca ara la implicació dels cellers

Després d’uns quinze anys, ha quedat definit el mapa de zonificació dels terrers de la Denominació d’Origen Penedès. Seguint criteris estrictament tècnics, com la composició i profunditat del sòl, el clima o la posició de la parcel·la, han sortit set subzones que demostren la diversitat del territori penedesenc i que han de servir per diferenciar els vins i posar-los en valor davant d’un consumidor entès.

Les subzones definides són Serra d’Ancosa, Costers del Montmell, Marina del Garraf, Conca del riu Foix, Massís del Garraf i Costers d’Ordal, Conca del riu Anoia i Valls del Bitlles i Anoia.
La DO Penedès s’emmiralla en la Borgonya o Bordeus i és la primera denominació d’origen de l’estat que fa una zonificació d’aquestes característiques. El president de la DO Josep Maria Albet creu que aquest és un pas important per a optimitzar la qualitat dels vins penedesencs i fugir del mercat massiu al qual havia conduït una delimitació genèrica i feta a corre-cuita.

El repte ara és implicar els elaboradors. Els cellers d’algunes subzones, com Garraf i Costers d’Ordal o Serra d’Ancosa, estan mostrant una especial inquietud des de fa temps per diferenciar els seus vins.

El procés continua ara amb la definició de la normativa per a cada subzona. Alguns paràmetres seran el límit de varietats, el fet de prioritzar les autòctones, el rendiment de premses i de vinya o si es fa o no conreu ecològic. Tots els vins seran etiquetats com a DO Penedès i, els que decideixin els cellers i compleixin la normativa, podran ser etiquetats a més segons la subzona a la qual pertanyin. La idea era tenir la normativa llesta per aquesta verema però els responsables de la DO preveuen que no serà possible i que començaran l’any que ve, tot i que si algun celler vol començar a etiquetar amb els nous criteris abans, ho podrà fer.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: