Dimarts, 28 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Ruta del Vesper de la Gloriosa ja està senyalitzada

La Ruta del Vesper de la Gloriosa ja està senyalitzada per donar a conèixer l’important paper de l’aviació republicana al Penedès.

<br />
Amb la senyalització de la Ruta del Vesper de la Gloriosa es tanca un projecte de recuperació de la memòria democràtica que ha unit tres comarques, les seves administracions i l’equip de recerca format per professionals de Vinseum i de l’Institut d’Estudis Penedesencs. Garraf i Alt i Baix Penedès han treballat conjuntament a través dels seus consells comarcals i els ajuntaments d’una vintena de municipis per a proposar diversos itineraris que van ser importants durant la guerra civil espanyola. En el cas concret de la Ruta del Vesper de la Gloriosa, s’ha construït un itinerari a través dels quatre aeròdroms que, concentrats en un radi de només 10 quilòmetres, conformaven un dels punts calents de l’aviació republicana durant la guerra civil. De fet, d’allà sortia l’aviació de caça que va intervenir a la batalla de l’Ebre l’any 1938. I precisament per això, el Penedès es va convertir en objectiu dels bombardeigs franquistes. N’hi va haver 300 i van provocar uns dos-cents morts.

La Ruta del Vesper de la Gloriosa i la resta de rutes de les tres comarques volen recordar la història de les tres comarques penedesenques i la de la gent que va viure la guerra civil. Així ho recordava la subdirectora general de Memòria i de Pau de la Generalitat, Diana Mampel.

La Ruta del Vesper de la Gloriosa comença a Lavern on hi havia una de les dues escoles de pilots republicans de Catalunya. Continua a Sabanell, entre Font Rubí i Torrelavit, on es troba un camp d’aviació petit. La següent parada és a l’aeròdrom de Pacs -Vilobí i posteriorment al dels Monjos, que compta amb el molt ben conservat refugi del Serral i amb el Centre d’Investigació de l’Aviació Republicana, el CIARGA. Les dues darreres parades són ja al Baix Penedès, a l’aeròdrom de Santa Oliva, i a l’estació de tren de Sant Vicenç de Calders, on hi ha un monòlit amb una relació de les víctimes dels bombardeigs franquistes. La senyalització consta de faristols i cartelleres que compten amb un codi QR que duu directament al web aviacióiguerracivil.com per ampliar la informació. I, a partir del gener, el CIARGA organitzarà visites guiades mensualment i s’editarà un mapa guia per qui vulgui fer la ruta pel seu compte.<br />Amb les darreres subvencions, la Generalitat ha destinat més de 260.000 euros per a aquest projecte segons ha explicat la subdirectora Mampel.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: