Dissabte, 4 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Racionalitzar la despesa i fiscalitat verda

ICV aposta per racionalitzar la despesa municipal i aplicar mesures socials i de ‘fiscalitat verda’ per poder congelar els impostos.

El regidor Bernat Villarroya, acompanyat per Xavier Paretas i Aida Girona, va explicar ahir en roda de premsa que, per poder plantejar una congelació d’impostos, l’ajust pressupostari s’haurà de concentrar en la racionalització de la despesa. La proposta d’Iniciativa és ajustar a la baixa aquelles despeses no imprescindibles per tal de destinar els recursos alliberats a les noves necessitats derivades de la crisi. <br />Entre les mesures que planteja ICV per fer aquest ajust pressupostari hi ha la reducció d’hores extres, dietes i locomoció; la reducció en les despeses de publicitat i protocol entre altres; disminuir els encàrrecs i estudis tècnics externs, mirant que aquests treballs els faci el personal propi; o, fins i tot, estudiar, d’acord amb els treballadors, recol·locar temporalment i de forma excepcional, el personal fix que no té un gran volum de feina en aquests moments. Villarroya apunta la idea general de la proposta i altres possibilitats d’estalvi.

La quantitat pressupostada inicialment l’any 2009 per a enllumenat públic a Vilafranca és de 500.000 €, que pugen fins a més de 800.000 € afegint els edificis municipals, però encara sense comptar patronats i organismes, pel que ICV considera que hi ha camp per a l’ecoeficiència i l’estalvi econòmic.

D’altra banda, la portaveu d’Iniciativa, Aida Girona, exposava diverses mesures que la formació proposa incorporar a les ordenances fiscals per a l’any vinent. Bernat Villarroya en resumia les més destacades.

Com a criteri general, els ecosocialistes defensen que els impostos i tributs siguin progressius, en funció del nivell de renda i les circumstàncies familiars i personals. Pel que fa a l’aspecte mediambiental, considera que encara són possibles força mesures per tal que qui fa un esforç d’estalvi i reciclatge es vegi recompensat, en detriment dels que no fan aquest esforç.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: