Els bojos a Catalunya
La jutgessa Sílvia Ventura explica a Vilafranca que els malalts mentals han de comptar amb una atenció continuada que els permeti independència i respongui a les seves necessitats.
En motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Salut Mental, ahir a la tarda tenia lloc a la seu del Consell Comarcal de l’Alt Penedès la presentació del llibre "Els bojos a Catalunya 1850-2000". La jutgessa Sílvia Ventura, autora del llibre, va intervenir a l’acte. Des del seu lloc de magistrada del Jutjat de Capacitat i Estat Civil, Sílvia Ventura ha estat sensible als aspectes humans que queden compromesos en els internaments judicials i en les incapacitacions psíquiques. Per això l’autora opina que el seu llibre pot ser apte per a tothom.
Ventura ha seguit els processos i les conseqüències derivades de les seves intervencions executades tenint en compte no tan sols el marc jurídic, sinó també els dispositius i els recursos que l’Administració Sanitària ofereix als ciutadans. A partir d’aquesta visió, l’autora revisa els models assistencials aplicats a Catalunya i es planteja si la prevenció i els tractaments que s’han ofert i s’ofereixen són els adequats. Ventura opina que els malalts mentals haurien de comptar amb tractaments que impliquin seguiment, que els aporti independència i que responguin a les seves necessitats.
De totes maneres, la jutgessa opina que hi ha hagut una evolució clara des de la Transició i fins a l’actualitat. I, en el cas concret de Catalunya, de l’any 90 fins ara, quan s’han destinat molts més recursos a l’atenció a les persones amb malalties mentals.