Dissabte, 4 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Sant Sadurní utilitza l’obertura de bosses i les multes per dissuadir als veïns que no separen bé les escombraries

La Regidoria de Medi Ambient de Sant Sadurní es mostra satisfeta de la col·laboració dels ciutadans del municipi, que fa possible haver pogut implantar un eficaç sistema que permet recuperar el 84% de les escombraries que es recullen.

<p />

Tot i aquests bons resultats l’Ajuntament té previst millorar el sistema ampliant el porta a porta al paper, al plàstic i a l’envàs plàstic a partir del proper 1 de maig.<br />El regidor de Medi Ambient, Isidor Rando, recorda que prop del 95% dels habitants de Sant Sadurní fa una bona separació dels residus i els diposita en el lloc adequat. El plantejament de Rando i la resta de l’equip de govern és que no pot ser que una minoria de veïns insolidaris i incívics malbarati l’esforç diari que fan la resta de convilatans. Així, a principis del 2007 es van començar a obrir les bosses dipositades en llocs no apropiats de la vila, i a sancionar als seus propietaris, quan és possible identificar-los, però l’actual sistema de multes, amb un seguiment més exhaustiu de cada cas, s’aplica des del setembre de 2008. <br />El control es fa un dia a la setmana i mitjançant una acció conjunta de tres regidories: Medi Ambient, Governació i Serveis Comunitaris. Primer es recullen les bosses que estan fora dels contenidors i després es traslladen a les dependències de Medi Ambient. Posteriorment, es procedeix a l’obertura de les bosses amb l’objectiu de verificar el seu contingut i d’obrir un expedient sancionador en el supòsit que, a més de detectar-hi una barreja de residus, es trobi algun sobre o document que permeti identificar a la persona responsable de la infracció.

Les multes previstes en l’ordenança són de 60 € quan l’infractor és un particular i 90 € si es tracta d’un comerciant.<br />En relació a l’informe que es va demanar a la Diputació sobre la legalitat del sistema de control emprat a Sant Sadurní, els serveis jurídics de l’Ajuntament entenen que aquest document indica que l’obertura de bosses no és il·legal. L’informe puntualitza que una bossa amb diferents tipus de residus és un indici sobre l’incompliment de l’ordenança d’escombraries. Així mateix, des de l’Ajuntament comenten que alguns dels 90 ajuntaments que pertanyen a l’Associació de Municipis Porta a Porta utilitzen sistemes de control molt semblants, inclosa l’obertura de bosses. Aquest és el cas de municipis com ara Tiana (Maresme), Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental), Riudecanyes (Baix Camp) i tres poblacions d’Osona: Tona, Taradell i Balenya.<br />Les bosses d’escombraries abandonades en llocs inapropiats ha obligat l’Ajuntament a contractar els serveis d’una empresa privada que diàriament retira les bosses. Segons explica Rando, el cost d’aquest servei va a càrrec del conjunt de la població i suposa una greuge per a les persones que fan una bona selecció dels residus que generen. En conseqüència, un dels objectius de l’obertura de bosses i de les sancions que se’n deriven és, precisament, acabar amb aquesta pràctica incívica i evitar que els ciutadans que col·laboren a fer un bon reciclatge es vegin perjudicats econòmicament pels que incompleixen l’ordenança.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: