Dilluns, 6 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La situació de la literatura catalana

El recull de ponències del novè premi del Lector de l’Odissea conclou que la salut de la literatura és bona però que cal impulsar-la des del dia a dia.

Dijous passat es va cloure definitivament IX Premi de Narrativa “El lector de l’Odissea” amb la presentació del llibre “La literatura catalana després de Frankfurt”. La presentació tenia lloc a l’auditori de Vinseum i va anar a càrrec de la professora Anna Ruiz, integrant de la comissió organitzadora de les jornades sobre la literatura catalana després de Frankfurt i del Consell de Cent Lectors. Ruiz estava acompanyada pel director de la Institució de les Lletres Catalanes Oriol Izquierdo i la tinent d’alcalde de l’ajuntament de Vilafranca Maria Batet.  

“La literatura catalana després de Frankfurt” és un volum que recull les ponències de les jornades amb el mateix títol que es van celebrar al mes de febrer a Vilafranca. Recordem que aquestes jornades es van idear després que el novè premi del lector de l’Odissea quedés desert. El Consell de Cent Lectors va creure oportú fer una reflexió al voltant d’aquest fet i extreure conclusions de la mà de tots els agents implicats en el món de la literatura. El volum resultant sintetitza, molt probablement, la primera reflexió col·lectiva que es feia a Catalunya sobre la salut de la seva literatura, tot acabant de passar pel fenomen de Frankfurt. I d’entre les principals conclusions que es van poder extreure sobresortia la convicció que, tot i gaudir de bona salut, encara és impossible parlar de literatura catalana sense parlar de política i de societat, però sobretot de llengua.

Oriol Izquierdo comentava que la resposta obtinguda entorn a la pregunta “en quin estat es troba la literatura catalana?” és força interessant. Izquierdo també destacava que l’impuls que necessita la literatura catalana per no caure en la feblesa es troba en els lectors i en l’acte de llegir.

El director de la Institució de les Lletres Catalanes va apuntar, d’altra banda, la singularitat del Premi del lector de l’Odissea pel seu procediment gairebé assembleari i pel fet que és el lector qui jutja els llibres.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: