Dilluns, 27 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El projecte "Tots els noms" ha comptabilitzat deu fosses comunes a tot el Penedès històric

Seguint l’estela de la Llei del Memorial Democràtic, el govern català ha aprovat dies enrere el Projecte de Llei sobre localització i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura. Coneguda com la llei de fosses, és la primera d’aquest tipus a Espanya. A tot el Penedès històric s’han localitzat 10 fosses comunes.

El govern català ha localitzat unes 180 fosses arreu de Catalunya. La majoria contenen les restes de soldats anònims morts durant la Guerra Civil, i només entre 10 i 15 serien fosses on estarien enterrats civils. La nova llei només contempla fer exhumacions si ho sol·licita algun familiar o associació per a la recuperació de la memòria històrica, i sempre i quan hi hagi alguna prova oral o documental. La llei de fosses és pionera a Espanya i complementa els objectius de la Llei del Memorial Democràtic per fomentar el coneixement de la lluita per la llibertat i la democràcia en la història catalana. Ho recorda l’historiador vilafranquí Ramon Arnabat.

Arnabat ha destacat que en cas que hi hagi evidències que les persones desaparegudes puguin estar enterrades en alguna fossa comuna la Generalitat contribuirà econòmicament a desenterrar les restes que en quedin i fer les comprovacions d’ADN pertinents. Ara s’obre un període de debat al Parlament, que pot durar uns quatre mesos, i que caldrà veure si la llei tira endavant. Tot fa pensar que a proposta de l’executiu català, ja serà una realitat.

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: