Dijous, 9 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

25 penedesencs, majoritàriament joves, han portat el seu testament vital a l’Hospital Comarcal

A través del testament vital o document de voluntats anticipades, una persona major d’edat, amb capacitat suficient i de manera lliure, expressa les instruccions a tenir en compte en el cas que pateixi una malaltia irreversible o terminal, que l’hagi portat a un estat que li impedeixi expressar-se per si mateix.

Els penedesencs que decideixin redactar aquest text han de portar-lo al seu metge de capçalera i a l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès perquè incorporin el document a la història clínica del pacient. A l’Hospital, fins al moment, tenen un total de 25 testaments vitals, la majoria de persones joves que han viscut una situació propera d’agonia i mort.

El document es pot formalitzar davant de notari o bé un mateix amb presència de 3 testimonis, que no tinguin relació de parentiu fins al segon grau, ni estiguin vinculats per relació patrimonial.

 

En una taula rodona realitzada al magazín La Plaça, l’il·lustrador Francesc Salvà, un dels penedesencs que ha fet el seu document de voluntats anticipades, ha explicat la seva experiència. Salvà va optar per fer-ho a través de 3 testimonis i reconeix que va trobar moltes dificultats entre els seus amics i familiars.

A banda de les 3 persones que fan de testimonis, es recomana compartir la existència del document amb els familiars més propers i els amics.

El Dr. Roig de la Unitat de Cures Paliatives de l’Hospital Comarcal de Vilafranca ha destacat que també és molt important nomenar un representant.

El testament vital és una eina que també ajuda al professional sanitari a conèixer els valors del pacient i, sobretot als metges, a prendre decisions, que sovint són difícils, respectant la voluntat del pacient.

El Dr. Carles Orta, metge internista i membre de la comissió d’ètica de l’Hospital, posa exemples de situacions en les quals el testament vital pot ser útil.

El testament vital facilita la presa de decisions als metges, però també evita conflictes amb l’entorn familiar del malalt, perquè el que acaba primant és la voluntat del pacient.

Per tots aquells interessats en redactar un testament vital, l’Hospital Comarcal de l’Alt Penedès disposa de diferents models i també assessora sobre el procés.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: