Dimarts, 30 de setembre de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Ritme intens, major producció i una qualitat excel·lent del raïm marquen la verema 2025

Ritme intens, major producció i una qualitat excel·lent del raïm marquen la verema 2025

La collita d’aquest any és la primera 100% ecològica a la DO Penedès i es caracteritza per una qualitat excel·lent del raïm i un augment destacat de la producció després de la sequera.

La verema 2025 ha acabat abans del que és habitual. A Parés Baltà, per exemple, la donaven per tancada el 19 de setembre. La collita d’aquest any és la primera 100% ecològica a la DO Penedès i es caracteritza per una qualitat excel·lent del raïm i un augment destacat de la producció després de la sequera dels darrers anys.

Acabem de deixar enrere la verema 2025, una verema «inèdita» al Penedès. D’una banda, perquè la DO Penedès s’ha convertit en la primera Denominació d’Origen del món 100% ecològica. De l’altra, perquè ha estat una collita especialment «compactada i ràpida».

En el cas del celler Parés Baltà, han collit del 14 d’agost al 19 de setembre, com explica l’enòloga Marta Casas.

Després d’anys de sequera i collites molt curtes, aquest 2025 les plantes han tingut aigua per a revitalitzar-se. Un juny calorós i un juliol plujós i força fresc van donar pas a un agost amb altes temperatures sostingudes que van accelerar la maduració del raïm.

La collita de les diferents varietats, a priori també amb tempos diferents, es va anar encavalcant i va obligar viticultors i cellers a accelerar l’activitat i a prendre decisions sobre la marxa. Casas posa com a exemple una de les situacions que s’han trobat al celler.

Malgrat aquestes circumstàncies, la qualitat del raïm és excel·lent i la producció ha augmentat respecte els anys anteriors.

El director de la DO Penedès, Francesc Olivella, constata que l’alta qualitat del raïm ha de donar com a fruit bons vins i parla també del desenvolupament d’una verema molt intensa.

Pel que fa a la quantitat de raïm, des de la denominació d’origen xifren l’increment respecte l’any passat en un 25%.

El desenvolupament de la verema 2025 ha resultat tens per als viticultors en haver de collir tan ràpid. El representant de la Unió de Pagesos Josep Marrugat explica que, a més, algunes vinyes s’han quedat per collir en haver-hi més producció.

El debat sobre els preus ha estat també una constant aquesta verema perquè alguns dels grans operadors del cava (Jaume Serra, Freixenet i Vallformosa) han pagat a la baixa, al voltant dels 50 cèntims per quilo de raïm. Fet que va generar protestes entre els viticultors.

Un cop acabada aquesta verema d’alta intensitat, els esforços es focalitzen ara als cellers. De cara a la propera collita, però, els viticultors insisteixen en donar valor al raïm, almenys per assegurar la rendibilitat de l’activitat.

El sector del vi afronta reptes importants com la davallada global del consum o les polítiques aranzelàries. Des del Penedès, molts agents aposten per aportar valor afegit al producte i apostar per la qualitat per dinamitzar el seu consum.

Comentaris

Fer un comentari:

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: