Diumenge, 24 d'agost de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Verema de bona qualitat i amb més raïm després de dos anys molt durs per la sequera

Amb la collita de les varietats primerenques en marxa, el Penedès viurà en les properes setmanes la verema de les varietats tradicionals.

Una verema que es presenta millor que les dues anteriors campanyes, molt marcades per la sequera extrema i que van donar com a resultat collites especialment curtes. Les pluges de l’hivern i la primavera, amb un juny sec i molta aigua al juliol fan preveure una collita un 20% superior però irregular, segons apunta el vocal de la DO Cava en representació del sindicat agrari JARC Jaume Domènech des de la Rovira Roja, on aquest dilluns al vespre collien chardonnay a màquina. Són xifres que no arriben als números considerats normals però recuperen respecte els últims anys. A la zona de la DO Cava, els anys 2023 i 2024, es van collir 5.000 quilos per hectàrea quan el rendiment base se situa en els 12.000.

En les properes setmanes, l’activitat començarà a accelerar-se amb la collita de les tres varietats més presents al Penedès: macabeu, xarel·lo i parellada.

Pel que fa a la qualitat, s’espera en general bona. Tot i que cal estar alerta al corc del raïm.

Com cada any, els preus del raïm estan al centre del debat. La majoria dels grans compradors de raïm no s’han pronunciat però sí ho han fet dos dels grans. Codorníu ja va anunciar que tornaria a pagar el que la companyia anomena «plus climàtic», amb una mitjana de 72 cèntims el quilo. Per altra banda, Jaume Serra ha anunciat entre 45 i 50 cèntims per quilo, segons explica Domènech.

Des del sindicat Unió de Pagesos, Josep Marrugat apunta que els preus marcats per Codorníu haurien de marcar la línia i, en tot cas, no s’hauria de pagar per sota dels 60 cèntims.

Sobre les previsions de la verema al Penedès, Marrugat creu que es podrà collir entre un 35 i un 50% més que l’any passat.

L’arribada de la verema implica una complexa organització entre viticultors, Associacions de Defensa Vegetal i cellers, sobretot quan s’esdevenen pics d’activitat.

Des de l’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat, el seu president i director tècnic de Llopart, Pere Llopart, també augura una bona verema, malgrat els estralls que va causar la dana en determinats punts.

Llopart posa l’atenció en la recuperació de quilos després de la sequera i en la necessitat de valorar la qualitat del raïm.

La verema d’aquest 2025 serà la primera 100% ecològica de la Denominació d’Origen Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: