Dimecres, 16 de juliol de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
L’Ajuntament aprova una moció per fer front als efectes dels aiguats de dissabte

L’Ajuntament aprova una moció per fer front als efectes dels aiguats de dissabte

La moció també proposa planificar la resiliència davant nous episodis extrems.

L’Ajuntament aprova una moció per fer front als efectes dels aiguats de dissabte i planificar la resiliència davant nous episodis extrems

Aquest dimarts s’ha celebrat Ple ordinari, un ple que ha finalitzat donant compte d’un decret de declaració formal d’emergència pels efectes de l’aiguat i el debat d’una moció d’urgència consensuada per tots els grups municipals per fer front als efectes dels aiguats del 12 de juliol i planificar la resiliència davant nous episodis extrems.
L’acord expressa el reconeixement a tots els professionals que van actuar per minimitzar els efectes de la DANA, proposa realitzar informes per iniciar tràmits de zona afectada d’emergència i revisar les zones de risc de l’episodi patit. També es demana a l’ACA que revisi plans d’inundabilitat i que en un termini breu es recuperi l’activitat dels equipaments.
La regidora de VeC, Montse Romagosa, lamentava les afectacions en equipaments, empreses i particulars. També apuntava que es va interessar per la millora del transport públic cap els Camils, mentre l’hospital estigui tancat.
Marta Soler de la CUP demanava màxima prioritat per retornar l’activitat a l’hospital.
El republicà Pere Sàbat parlava d’un fet excepcional, amb el tancament de l’hospital i demanava la defensa dels drets dels treballadors del centre.

Aureli Ruiz de Junts destacava la importància d’aprovar una moció consensuada per tots els grups municipals.
I l’alcalde, Francisco Romero agraïa les intervencions de tots els partits. I també va fer un relat detallat de tot el viscut durant el cap de setmana, començant per la preocupació que no hi hagués pèrdues humanes. També destacava el treball dels diversos professionals, les reunions d’urgència i la comprovació sobre el terreny dels danys, especialment a l’hospital i al Complex Aquàtic. També va avançar que l’objectiu és anar obrint el més aviat possible sectorialment, per exemple les consultes externes de l’hospital o en el cas del Complex, per exemple dissabte podrien obrir ja les piscines d’estiu.
La moció es va aprovar amb el vot de tots els grups.

D’altra banda un dels acords més destacats del ple va ser l’aprovació inicial del primer Pla de Salut de Vilafranca. El regidor de Salut, Jordi Junyent, recordava que el pla neix de l’acord de ple adoptat l’any 2022 en una moció a proposta de VeC. En la primera fase del pla es va encarregar a una consultoria especialitzada una diagnosi i la segona fase ha consistit en la redacció de les accions a dur a terme. Els objectius es divideixen en tres blocs, la millora de l’atenció sanitària, la vida saludable i promoció de la salut i, finalment, l’entorn urbà i seguretat alimentària. Junyent exposava que el document és un primer pas.
La regidora de VeC, Montse Romagosa, lamentava no haver pogut fer seguiment de l’elaboració del pla, que qualificava de poc ambiciós i transformador.
Per part de la CUP, Marta Soler, apuntava algunes de les mancances detectades per la diagnosi, com els problemes d’accés a un habitatge digne, l’elevat consum d’alcohol o la manca d’espais verds. També insistia en la necessitat d’oferir espais de socialització per la gent jove.
La republicana Laura Pelay destacava que el millor del pla és el seu nom. Assenyalava que té una bona diagnosi però manca de contingut, i de planificació pressupostària.
Per part de Junts, Olga Cuesta, també es destacava la diagnosi del pla de salut. I es demanava incloure un cronograma d’execució i pressupost.
Tots els grups van anunciar que aportarien suggeriments en el període d’exposició pública i el regidor de Salut va agrair les aportacions. Al final es va aprovar amb els vots a favor del PSC i de Junts i les abstencions de la resta de grups de l’oposició. Un Ple que havia començat, però, amb l’aprovació del Compte General de l’exercici 2024, que va comptar amb el suport del PSC, ERC i VeC, i les abstencions de Junts i la CUP. També es va aprovar per unanimitat una nova ordenança reguladora de l’estacionament d’autocaravanes.

En el capítol final de mocions previstes a l’ordre del dia, VeC en presentava una per l’adhesió de l’Ajuntament de Vilafranca al Pacte pel padró a Catalunya, que es va aprovar amb els vots de tots els grups excepte els vots en contra de Junts. Junts presentava una moció per demanar a la campanya per reclamar l’oficialitat del català a la Unió Europea. Moció que va rebre el suport de tots els grups.
ERC presentava dues mocions. Una, conjuntament amb VeC, per a la dignificació de la memòria dels deportats penedesencs als camps nazis i l’ampliació de les
accions de memòria democràtica a Vilafranca, que es va aprovar amb la unanimitat dels regidors. L’altra moció, en nom de Jovent Republicà, per l’impuls d’un Pla d’Oci nocturn durant l’estiu. La moció la va presentar Maria Salvany.

En aquest cas també va rebre el suport de tots els regidors. I una darrera moció la presentava Junts per a la millora de la climatització dels centres educatius de Vilafranca que es va aprovar amb el suport d’ERC, i les abstencions de PSC, CUP i VeC..

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: