L’Ajuntament inicia el camí cap a la gestió directa de serveis actualment externalitzats
El ple ordinari del mes d’abril ha tingut lloc aquest dimarts a la tarda al saló de plens de l’Ajuntament de Vilafranca.
El ple ha acordat per unanimitat aprovar l’inici de l’expedient per “determinar, si escau, el canvi de forma de gestió del servei d’estacionament i d’altres per passar de gestió indirecta a alguna de les formes de gestió directa”. D’aquesta manera, l’Ajuntament comença a fer les primeres passes per gestionar de forma directa serveis públics dels quals en té la competència i que actualment estan externalitzats.
La regidora de Vilafranca en Comú, Montse Romagosa, explicava que feia temps que el seu grup reclamava la recuperació de la gestió directa de determinats serveis per part de l’Ajuntament.
Des de la CUP, que de fet ja va avançar aquest acord amb el govern del PSC fa uns dies en roda de premsa, la regidora Marta Soler afirmava que Vilafranca “està d’enhorabona” davant els inicis de la creació d’una empresa municipal que podria gestionar serveis com la zona blava, el Complex Aquàtic o l’atenció domiciliària.
El portaveu d’ERC, Pere Sàbat, per la seva banda, posava el focus en què una empresa de serveis de l’Ajuntament permet una gestió “amb la màxima proximitat possible”. Tot i que recordava que només s’havia aprovat l’inici de l’expedient.
Des de Junts Vilafranca, el seu portaveu, Aureli Ruiz, demanava que s’estudïi detalladament si la gestió directa és la millor opció i que es busqui la manera més eficient de gestionar els recursos públics.
Per part de l’equip de govern, Miquel Medialdea agraïa el suport de tots els grups. De fet, serà Medialdea qui presideixi la Comissió d’Estudi per a l’Elaboració de la Memòria Justificativa, integrada per tècnics de diferents serveis de l’Ajuntament, que haurà d’estar acabada en un termini de tres mesos.
Aprovació de comptes de les empreses municipals
El ple començava amb l’aprovació dels comptes anuals de les tres empreses municipals: SERCOM, EMAVSA i l’Institut Municipal de Formació.
En el cas dels Serveis Municipal de Comunicació, SERCOM SL, els comptes s’aprovaven per unanimitat amb alguns tocs d’atenció dels grups de l’oposició. La CUP proposava plantejar-se un servei supramunicipal perquè Vilafranca no assumeixi tot el cost i ERC – 100×100 Vilafranca demana més esforç per obtenir ingressos fora de l’Ajuntament.
Pel que fa a EMAVSA, l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca, tots els grups van votar a favor dels comptes tot destacant la bona feina de l’ens en la gestió del cicle de l’aigua, sense interessos especulatius i amb una atenció especial pel manteniment i renovació de la xarxa.
Finalment, l’Institut Municipal de Formació, que integra l’escola municipal de música M. Dolors Calvet, l’escola d’arts Arsenal i l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, també va aprovar els comptes amb el vot favorable de tots els grups i l’abstenció d’ERC per la reclamació, no atesa fins al moment, de poder designar una persona substituta quan algun dels consellers o conselleres no pot assistir a les reunions del consell d’administració.
Donar compte dels comptes anuals de les fundacions Festa Major i Vinseum
El ple també es va donar compte dels comptes de la fundació de la Festa Major, amb un import negatiu de 774 euros. En aquest punt, la CUP i ERC van demanar replantejar el model de finançament de la festa amb més acompanyament per part de l’ajuntament als administradors o una estructura diferent. Mentre que Junts considerava que la Fundació ha fet bé la seva feina, ajustant els comptes tot i que l’aportació de l’Ajuntament ha estat menor que l’any anterior. L’alcalde, Francisco Romero, va agrair la feina dels administradors davant d’un escenari complex, marcat per l’encariment de productes com la pirotècnia.
Pel que fa als comptes anuals de la fundació Vinseum, es van presentar pèrdues de més de 130.000€. Tots els grups van manifestar la seva preocupació en aquest sentit i van demanar la implicació de les administracions superiors en la despesa ordinària de l’equipament. Ramon Vilomara, d’ERC, destacava que més de l’1% del pressupost municipal ha anat a parar a Vinseum i, Aureli Ruiz, de Junts recordava que ja hi ha pèrdues acumulades de 480.000€. Per la seva part, l’alcalde explicava que ara s’ha obert una nova etapa, amb un nou Vinseum totalment acabat i que passarà a ser d’interès nacional. Romero es comprometia a buscar recursos per aconseguir els objectius previstos de la mà de la resta de grups.
Temes laborals
Encara en l’àrea de serveis generals, el ple portava a aprovació les modificacions d’alguns articles, negociats en Mesa General, de l’Acord de Condicions i Conveni Col·lectiu relacionats amb treballadors municipals. Un punt que va portar algunes crítiques dels grups de l’oposició en el sentit que s’ajuntaven diferents aspectes que s’haurien de tractar per separat i que s’estan fent negociacions amb diversos col·lectius quan s’ha de definir la Relació de Llocs de Treball dels més de 460 treballadors de l’Ajuntament.
PSC, ERC i VeC hi van votar a favor i Junts i CUP es van abstenir en aquest punt.
Apartat de mocions
A l’apartat de mocions, en prosperava una presentada pel grup municipal de Junts Vilafranca-Compromís Municipal, per a la creació de nous accessos a l’autopista AP-7 al seu pas per Vilafranca del Penedès, amb els vots de PSC, Junts i ERC i l’abstenció de CUP i VeC.
La moció del grup municipal d’Esquerra Republicana per la millora del barri de l’Espirall, amb una vintena de propostes concretes en diversos àmbits, també va ser aprovada, en aquest cas per unanimitat.
Una segona moció d’ERC demanava la millora del bus urbà i de la mobilitat interna de Vilafranca i va ser aprovada per unanimitat.
Finalment, es debatia la moció presentada per la CUP en suport a Palestina i de denúncia de la violació al dret internacional i dels drets humans per part de l’estat d’Israel. Va ser aprovada per unanimitat.