Divendres, 5 de setembre de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El preu de l’estudi de costos del kg de raïm es queda curt segons les organitzacions agràries

En el marc de la 13a Taula del Cava que va tenir lloc divendres a Vilafranca, el Departament d’Agricultura ha presentat el quart estudi de costos de producció de raïm i d’elaboració de vi base cava.

Aquests costos es calculen utilitzant el rendiment mitjà per hectàrea de les darreres 6 campanyes. El conseller, Òscar Ordeig, va presidir la Taula del Cava. Aquest estudi, encarregat per l’INCAVI, s’ha treballat de manera conjunta amb la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya i l’AECAVA i determina una forquilla de costos de producció de les tres varietats majoritàries, xarel·lo, parellada i macabeu.
Les dades de l’estudi serveixen d’orientació per determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya vitícola.
Si es compara amb l’estimació de l’any passat, enguany hi ha una previsió de l’increment del rendiment de la vinya de prop del 20%. En conseqüència, el cost de producció és de 53 cèntims el quilo de macabeu, de 58 pel xarel·lo i 49 per la parellada.
Les organitzacions agràries valoren de forma positiva la realització de l’estudi i la reunió de la taula. Però consideren que els preus marcats són insuficients.

També des de l’Associació de Viticultors del Penedès, el seu president Josep Anton Vendrell apunta que els costos calculats augmenten un 7% respecte a l’any passat, però més baixos del que ha pujat el cost de producció.

I el representant de la JARC a la DO Cava, Jaume Domènech, assenyala que el preu del raïm no hauria de baixar del que es va pagar l’any passat.

Per part de l’AECava, el seu president Joaquim Tosas, destaca que el preu valorar és el del cost i que és positiu poder establir diàleg amb totes les parts.

Respecte a la verema la previsió és que la del 2025 s’acosti al que s’acostuma a produir al Penedès de mitjana cada any. Això vol dir una millora clara respecte als tres darrers anys. A més la pluja caiguda per la DANA el 12 de juliol serà, de manera extensiva, positiva pel Penedès.

També des de la patronal preveuen una bona collita.

Malgrat tot, els pagesos assenyalen que no s’arribarà a la previsió inicial dels 10.500 quilos per hectàrea.

D’altra banda, des de la JARC s’alerta també que la sequera dels darrers anys ha fet baixar la guàrdia en la lluita del corc del raïm i que pot tornar a ser un problema.

Per tot plegat des de la pagesia s’està pendent de l’evolució de la vinya pocs dies abans de l’inici de la verema, que a priori es preveu molt millor que la dels darrers tres anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: