EDA Drinks & Wine Campus explora la viticultura regenerativa en una trobada a Mas Rabell
De la mà de Família Torres, el Campus promogut pel Basque Culinary Center ha fet parada al Penedès per conèixer experiències de viticultura regenerativa.
El projecte pioner de formació, investigació i innovació EDA Drinks & Wine Campus, del Basque Culinary Center, continua impulsant la seva proposta educativa sobre el món del vi i les begudes des d’una perspectiva global.
En aquesta ocasió, en col·laboració amb Família Torres, ha celebrat una sessió del cicle Gotes d’Aprenentatge centrada en la Viticultura Regenerativa. La jornada tenia lloc aquest dijous a Mas Rabell.
Elisa Ucar és la directora del Campus.
EDA Drinks & Wine Campus és una iniciativa del Basque Culinary Center nascuda l’any 2023 com a «centre precursor basat en el coneixement per a un sector estratègic de l’economia». El seu objectiu és fomentar el desenvolupament econòmic i social, no només impulsant l’àrea vinícola i la cultura del vi, sinó també explorant i desenvolupant totes les vessants de l’univers de les begudes a nivell internacional. Ucar explica que el vi «és vida i és cultura».
La trobada d’aquest dijous a Mas Rabell ha comptat amb ponències com la de l’especialista en microbiologia ambiental i director científic de NEIKER – Institut Basc d’Investigació i Desenvolupament Agrari Carlos Garbisu. Mentre que la segona part de la sessió s’ha focalitzat en experiències concretes de viticultura regenerativa: una d’elles, la dels amfitrions, Família Torres, que també van impulsar la creació de l’Associació de Viticultura Regenerativa.
Montse Catasús, enòloga de Família Torres i secretària de l’AVR, explica com han anat reconvertint els conreus amb mesures com el keyline o l’ampliació del marc de plantació.
Altres experiències que s’hi van presentar van ser les de Recaredo i AT Roca, cellers penedesencs també socis de l’Associació de Viticultura Regenerativa que, nascuda l’any 2021, ha crescut exponencialment.
La jornada celebrada a Mas Rabell ha ofert una perspectiva tant tècnica com pràctica sobre com implementar les tècniques de la viticultura regenerativa, des del treball en el camp fins als processos al celler.