Oportunitats i tendències dels vins desalcoholitzats
El sector veu en els vins sense alcohol o de baixa graduació una oportunitat davant la davallada global de consum de vi.
Tot i que encara representa un percentatge molt petit del consum total de vi (menys de l’1,5%), els experts asseguren que les vendes de vins sense alcohol creixen any rere any. Els motius són diversos però, fonamentalment, hi ha un canvi d’hàbits i preferències del consumidor, que busca una vida més saludable.
Una part important de la jornada organitzada recentment per l’INCAVI a Vilafranca al voltant de la modificació del reglament de la Unió Europea sobre normes de mercat i mesures de suport al sector del vi va versar sobre els vins desalcoholitzats. Irem Eren, consultora i formadora en WSET (Wine & Spirit Education Trust) i jutgessa de vins no & low alcohol, va fer un repàs a la situació actual que viu la indústria vitivinícola amb el canvi de valors del consumidor, la davallada del consum, el canvi climàtic o els aranzels al vi.
Eren va insistir en la importància de veure aquests vins com una oportunitat.
Vins sense alcohol: com veu aquest tema el sector?
Durant la jornada professional, el cap de la unitat de vi, espirituosos i productes hortofructícoles de la Comissió Europea, Miguel García Navarro, va explicar la proposta de modificació del reglament de la Unió Europea, en la qual es regula l’elaboració i classificació dels vins sense alcohol. Algunes de les mesures que impulsa la Comissió Europea són que el vi desalcoholitzat, amb menys de 0,5 graus alcohòlics, pugui ser etiquetat com a ‘0% alcohol’, i en el cas de situar-se en la franja d’entre 0,5 i 9 graus, es pugui catalogar com a ‘Baix en alcohol’. Així mateix, que els vins escumosos, com el cava, es puguin elaborar amb vi desalcoholitzat.
Per al director general de l’INCAVI, Joan Gené, el sector ha d’explorar les noves demandes dels consumidors. Gené també parla de la denominació dels vins sense alcohol, perquè encara s’està debatent quina és la millor manera d’anomenar-los.
En una taula rodona es van poder recollir les opinions de diferents representants del sector sobre els vins desalcoholitzats o de baixa graduació.
Joan Josep Raventós és el representant del vi de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya.
Des del sindicat Unió de Pagesos, el responsable nacional de la vinya i el vi, Josep Marrugat, constatava al seu torn la difícil situació que viu el sector davant la davallada de consum, sobretot dels vins negres amb més cos.
La jornada va acabar amb una sessió de tast de vins desalcoholitzats on els assistents van poder degustar i analitzar cinc referències nacionals i internacionals de vins d’aquesta tipologia.
Celler de vins desalcoholitzats de Família Torres a Pacs
Família Torres va ser pionera dels vins sense alcohol a Espanya i avui és líder mundial en aquesta categoria. Amb l’objectiu de continuar liderant-la, la companyia penedesenca va anunciar a finals de l’any passat la inversió de 6 milions d’euros per a la construcció i posada en marxa d’un nou celler de vins sense alcohol a les instal·lacions de Pacs del Penedès.