La DO Penedès es convertirà, amb la verema 2025, en la primera regió vinícola 100% ecològica
La DO Penedès afrontarà aquest 2025 la seva primera verema lliure de productes químics. D’aquesta manera es convertirà en la primera regió vinícola del món que és 100% ecològica.
Les vinyes que ara comencen a brotar donaran com a fruit d’aquí a tres mesos el raïm que servirà per elaborar els nous vins ecològics del Penedès. Una fita que, des del Consell Regulador de la DO, el seu president, Joan Huguet, valora com a «il·lusionant».
Més enllà de la sostenibilitat i la cura de l’entorn, la Denominació d’Origen espera que els mercats sàpiguen apreciar tot el que hi ha rere el producte.
Albet i Noia, pioners en vinya ecològica
A la DO Penedès hi ha el primer celler que va treure al mercat, fa més de 40 anys, vins de vinyes ecològiques de l’estat espanyol: el celler Albet i Noia. Josep M. Albet recorda els orígens d’una aventura que ha acabat integrant l’ecologia, la sostenibilitat i la innovació a l’ADN del celler.
Ell era el representant del sector del vi a la Unió de Pagesos i representava els viticultors al Consell Regulador quan va arribar un fax de Dinamarca demanant per algú que fes vi ecològic.
En poc temps, Albet i Noia va transformar les seves vinyes i la seva manera de fer, convertint-se en un celler pioner en l’agricultura ecològica a tota la península.
Albet i Noia va anar estenent la seva experiència a través de col·laboracions amb altres cellers a La Rioja, el Priorat, Navarra o Alacant. Mentrestant, al Penedès, la consciència que treballar la vinya en ecològic era possible i millor pel raïm i el vi, la terra, l’entorn i el consumidor, també s’anava estenent. Fins a dia d’avui.
Una manera de fer que aporta valor
A Parés Baltà elaboren vins i caves «ecològics, plens de salut i que parlen de les tradicions i costums de la nostra terra» a través de tres generacions de viticultors dedicats a l’agricultura ecològica i biodinàmica. L’enòloga Marta Casas explica que les noves generacions que han anat agafant el relleu dels cellers ja no contemplen una altra manera de treballar la vinya malgrat les dificultats de lluitar contra allò establert dels primers anys.
Tot i que el context és certament complicat, amb una important davallada del consum de vi, especialment del negre, Casas comenta que hi ha molts fronts oberts per continuar treballant i evolucionant. Sempre tenint present que el vi també és cultura i també és paisatge.
La verema s’espera millor, després de tres anys molt dolents
Aquest 2025 deixem enrere una etapa de veremes curtes clarament marcades per la sequera, que ha provocat una alta mortaldat de vinyes. Les pluges han arribat i això també implica que cal estar atents a l’evolució de fongs com el míldiu. Malgrat tot, des de la DO Penedès són optimistes amb la previsió.
Que una vinya sigui ecològica, vol dir treballar-la de manera integrada en el medi que l’envolta, sense l’ús ni d’adobs químics, ni plaguicides químics de síntesi, ni tampoc herbicides. Els tractaments de la vinya ecològica bàsicament són el sofre i el coure per l’oïdi i el míldiu respectivament, i les feromones pel corc del raïm. El CCPAE, el Consell Català de la Producció Agrària Ecològica, és l’autoritat pública de control encarregada d’auditar i certificar que tot plegat s’estigui acomplint.
Des del sector creuen que aquesta manera de treballar, amb consciència de sostenibilitat, pot contribuir també a millorar l’economia del Penedès.