Dimecres, 30 d'abril de 2025
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La DO Penedès i l’AECAVA no veuen amb preocupació l’arribada de futurs aranzels de Trump

Davant l’anunci de nous aranzels agrícoles mundials a l’abril i a tots els productes europeus en un futur, els sectors del vi i el cava demanen calma, assegurant tenir més mercats amb grans demandes.

Aquesta setmana els EUA han iniciat una nova guerra comercial amb el Canadà, Mèxic i la Xina. Washington també ha anunciat que aplicarà més quotes als productes agrícoles mundials i als de la Unió Europea. Aquest anunci podria afectar al Penedès, regió que exporta vi i cava al país americà.

Els aranzels que Washington pretén imposar a la Unió Europea serien del 25%. Aquest augment afectaria especialment les importacions d’automòbils, però s’estendria de manera general a tots els productes europeus. Alhora, Trump si ha anunciat que a partir del 2 abril aplicarà aranzels als productes agrícoles mundials. Una decisió que afectarà Catalunya, i també al Penedès.

Segons l’Associació d’Elaboradors del Cava (AECAVA), on trobem empreses comarcals com Sumarroca i Freixenet, els Estats Units han estat durant 2024 el primer mercat en valor i en volum de vendes, amb un 10% del total.

Tot i això, el sector avui dia compta amb altres mercats amb una gran demanda. En aquest sentit, els futurs aranzels si que podrien afectar a les empreses que més cava exportin a Washington. Però en termes generals, l’Associació i el seu president, Joaquim Tosas, no creuen que aquests «trenquin la dinàmica del cava com a Denominació d’Origen».

Segons l’AECAVA, l’impacte dels aranzels, sobretot els que s’aplicaran a l’abril, dependrà del volum de mercats que es vegin afectats.

El professor Miquel Àngel Bové també té una opinió similar al respecte. No sols el Penedès es veuria afectat per aquests aranzels.

Sobre els vins, des de la DO Penedès tampoc veuen amb gran preocupació l’anunci de Trump. En una tònica similar el director, Francesc Olivella, creu que els aranzels no afectarien exclusivament la regió, sinó a tot el sector mundial i de la Unió Europea.

Això el que farà serà equiparar preus amb els vins estatunidencs, que ja de per si són cars. A més, Olivella destaca la qualitat del producte de la DO com a eina per continuar competint dins el mercat americà.

Avui dia, la DO Penedès no té als EUA com un soci prioritari. El mercat majoritari és el de l’àrea metropolitana, amb un 65% del total de vendes. Un 21% són europees i ara mateix, als Estats Units, sols es venen unes 300.000 ampolles. En aquest sentit, Olivella explica que la regió i el sector té preocupacions més importants que els aranzels.

Segons el sindicat Unió de Pagesos, el mercat interior també és una assignatura pendent de tot el sector. Aquest any, per exemple, la DO Penedès està duent a terme una gira arreu d’Espanya per promocionar els seus vins ecològics i el xarel·lo.

Enguany la DO celebrarà la seva primera verema 100% ecològica, convertint-se en la primera a assolir aquesta fita. La Denominació també espera que la verema 2025 sigui millor a les anteriors. Tot i això, Unió de Pagesos veu impensable que els preus vagin a la baixa fins d’aquí a uns anys.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: