Dijous, 12 de setembre de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Processó de Sant Fèlix

Després de la Diada castellera més llarga de la història, amb puntualitat es va iniciar la processó de Sant Fèlix, que també es va allargar força.

Abans de l’inici de la Processó de Sant Fèlix, com és habitual des de l’any 2013, l’Àliga interpreta el seu Ball solemne davant del Sant i del consistori.

Pels components del Ball de l’Àliga és un dels moments cabdals de la Festa Major, com ens comentava la seva cap de colla, Anna Oliva.

L’Anna, l’any passat, va ser la primera dona en ballar el Ball solemne. Aquest any el protagonista va ser un altre membre del ball. Una membres del Ball de l’Àliga que estan vivint amb molta il·lusió aquesta festa major.

A un quart de vuit del vespre les autoritats es trobaven a l’escala de la façana principal de l’església i es va procedir a inicia el Ball solemne.

Una dansa amb música del compositor Miquel Benito, i amb dues parts diferenciades. En la primera la coreografia és molt tècnica i el ritme lent, mentre que la segona part és molt dinàmica, afegint la tradicional tonada del ‘3 passos endarrere, 3 passos endavant’.

I tot seguit s’iniciava la processó del dia de Sant Fèlix, que cada any té el mateix recorregut. El seguici l’encapçalada pel Drac de Vilafranca, documentat des del 1600 és la figura més antiga.
Desprès el segueixen el Ball de Diables i el d’en Serrallonga.

Desprès dels elements de foc continuen les peces dels Gegants, Nans, Capgrossos i Ball de Cotonines. I la resta del seguici que, pel que fa als balls, clou el de les Gitanes.

A l’inici de la processó tampoc faltaven els pilars de les colles dels Falcons, Xicots i Castellers de Vilafranca. La Moixiganga sempre acompanya el Sant i només participa a les processons, és a dir, no surt a les cercaviles. Davant de Sant Fèlix encapçala la processó el quintet d’administradors actual amb els prohoms, la figura del Sant, i per darrere els administradors de l’any anterior i el consistori.

I darrere de tot la banda de música. En aquesta ocasió la de Cardona.

Un dels carrers on es concentra moltíssima gent per la processó de Sant Fèlix és el carrer de la Palma. Un carrer on es reforça especialment la seguretat amb una forta presència policial. En algunes ocasions al carrer de la Palma s’havien produït moments de tensió, sobretot depenent del resultat de la diada castellera. Potser per les circumstàncies viscudes aquest 2024 a la diada les aigües estaven especialment calmades en aquest indret.

Un carrer en el que vàrem poder veure en plena forma els balladors de la nova colla de bastoners. També els Panderos, que aquest any han recuperat una dansa, el Ball de l’estrella, del que n’hi ha constància gràfica.

Al final del seguici hi van les Gitanes, Falcons i colles Castelleres. El dia 30 és l’únic en el que el Sant està acompanyat per el consistori, a banda dels prohoms. I darrere de tot la Banda.

Foto: Joan Mestres

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: