L’augment de les addiccions l’any 2023 puja amb l’alcohol com a principal protagonista
L’any 2023 a Catalunya més de 15.700 persones van iniciar tractaments per controlar les seves addiccions.
El nombre més gran de peticions va ser per l’addicció provocada per l’alcohol, en matèria de substàncies, seguida de l’addicció al joc d’aposta i l’addicció als videojocs.
Les addiccions continuen sent un problema que afecta la població cada vegada més. Prova d’això n’és que Salut va registrar aquest passat 2023 a Catalunya les xifres més altes des que centralitza aquest servei. Una demanda rècord de tractaments. Pel que fa a les addiccions en quant a les substàncies, ens trobem que l’alcohol és la substància més consumida. Ho explica Otger Amatller, Psicòleg especialitzat en l’àmbit de les addiccions.
En aquest sentit, l’alcohol va ser la droga que va generar més inicis de tractament, amb el 44% dels casos, és a dir, 6555 persones, segons l’Observatori Català de Drogues i Addiccions Comportamentals. Seguidament, apareixen substàncies com ara el cànnabis, el tabac o la cocaïna i amb els joves com a protagonistes.
En tots els casos, alcohol i altres estupefaents, els afectats, abans de desenvolupar l’addicció, inicien el consum d’una forma experimental, per tot seguit esdevenir en un consum més esporàdic fins a convertir-se en una necessitat i una dependència.
És el cas de l’Aleix. Un fàcil accés des de ben jove a les drogues juntament amb una circumstància familiar delicada i un ambient social inadequat van esdevenir en una addicció que li van provocar diverses afectacions en l’àmbit de salut mental.
Arran de la seva addicció l’Aleix va desenvolupar un trastorn bipolar que avui dia encara està tractant. No obstant això, amb ajuda professional i el seu propi esforç en la voluntat d’abandonar l’addicció, va ser capaç de superar aquell malson.
D’altra banda, ens trobem amb les addiccions comportamentals on dins d’aquestes un 76% dels casos es tradueixen en jocs d’apostes, majoritàriament, per màquines escurabutxaques així com apostes online mitjançant aplicacions. Unes addiccions que també han assolit uns màxims històrics. La Sandra Ribas és Psicòloga i Coordinadora de l’Àrea de Joves i Famílies del Grup Atra.
Segons els estudis els homes joves suposen un 80% dels casos dins aquests tipus d’addiccions com són els videojocs i les apostes mentre que les dones acostumen a tenir comportaments més addictius en l’ús més compulsiu d’internet i de les xarxes socials.
No són però, els joves, sinó els adults els quals poden arribar a ser més conscients que pateixen un problema i també els més propensos a sol·licitar ajuda.
En molts dels casos són els pares l’estímul que necessiten els seus fills no només per reconèixer que tenen un problema sinó també a aconseguir que aquests vulguin tractar la seva addicció mitjançant ajuda professional.
Els joves continuen sent el sector de la població més propens a desenvolupar addiccions. És per això que cal parlar amb ells i acompanyar-los en aquesta etapa per prevenir els perills que les substàncies, els jocs i les xarxes socials poden suposar.