Dijous, 20 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Neixen 4 polls de xoriguer en un edifici del barri de la Barceloneta-Sant Magí

Neixen 4 polls de xoriguer en un edifici del barri de la Barceloneta-Sant Magí

L’eliminació de l’ús d’herbicides químics, la priorització de la lluita biològica en el control de plagues, o el foment dels prats naturals són algunes de les actuacions que es fan

A principis d’aquest mes de juny, han nascut 4 polls de xoriguer comú (Falco tinnunculus) en un edifici del barri de la Barceloneta-Sant Magí. Els veïns van informar-ne tant a l’Ajuntament com al cos d’Agents Rurals, per tal que en tinguessin constància i els poguessin assessorar en com havien de procedir.

Per segon any consecutiu, aquesta parella de rapinyaires utilitza una mateixa jardinera ubicada en una façana de l’edifici per a fer-hi el niu. L’any passat, van aconseguir fer néixer i alimentar 5 polls, i tots varen poder marxar volant del niu. Aquest any, la parella ha post quatre ous, dels quals han nascut quatre pollets i, de moment, tots tiren endavant.

Les poblacions de xoriguer prosperen en espais oberts amb vegetació herbàcia i arbustiva, hàbitats on abunden les seves preses: micromamífers rosegadors, insectes, petits ocells i sargantanes. Un dels beneficis mesurables que aporta conviure amb aquesta au rapinyaire és el control biològic que fa sobre el talpó comú, un rosegador que causa grans estralls en cultius quan es produeix un pic en la seva població.

La relativa tolerància d’aquest falcònid a l’activitat humana combinada amb la presència de prats i marges naturalitzats en entorns urbans i periurbans la converteixen en una espècie notablement adaptada a la ciutat.

La presència de fauna i biodiversitat a la ciutat és senyal de salut i habitabilitat. L’eliminació de l’ús d’herbicides químics, la priorització de la lluita biològica en el control de plagues, o el foment dels prats naturals són algunes de les actuacions que es fan des de l’Ajuntament per afavorir la biodiversitat i fer una ciutat més saludable. Protegir els punts de nidificació i tenir-ne cura és una feina de tots.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: