Diumenge, 14 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les comunitats energètiques comencen a caminar impulsant un canvi en el model de consum

Les comunitats energètiques suposen un canvi de paradigma en què el consumidor passa a adoptar un rol actiu i participa i es responsabilitza de la generació energètica.

Les Cabanyes va posar en funcionament el passat mes de març una Comunitat Energètica. Era el primer poble de l’Alt Penedès en tirar endavant una iniciativa d’aquestes característiques. Però són molts els municipis que s’estan replantejant el seu model de consum energètic, com Mediona, amb una Comunitat Energètica Local ja constituïda tot i que encara no estigui en funcionament, o Sant Cugat Sesgarrigues, on s’està acabant de perfilar un projecte transversal, amb la implicació de l’Ajuntament, el veïnat i empreses de la zona.

El regidor de Medi Ambient, Marc Conesa, explica l’origen del projecte.

Sant Cugat Sesgarrigues és un municipi de poc més d’un miler d’habitants. Fa un any que va tancar l’última botiga del poble i la seva població va envellint. En aquest escenari, un grup de veïns i veïnes s’ha organitzat en una cooperativa de consum per impulsar un canvi de model basat en quatre línies d’actuació: bugaderia municipal, assessorament en eficiència energètica, mobilitat sostenible i comunitat energètica.

En aquest canvi de model s’ha involucrat l’Ajuntament i també empreses de la zona i el projecte ha aconseguit recursos dels Fons Next Generation per començar a caminar.

Carmel Carrillo és membre del grup motor de la cooperativa de consum i la comunitat energètica de Sant Cugat Sesgarrigues.

Pel que fa concretament a la generació d’energia, a banda dels equipaments municipals que incorporin plaques solars, al poble ja hi ha una trentena de cases particulars amb plaques solars que passaran de l’autoconsum individual a l’autoconsum compartit.

En aquests moments, el grup motor i l’Ajuntament, amb el suport de tots els grups, estan treballant per posar en marxa la comunitat energètica.

La manera de posar en pràctica aquests projectes de generació neta d’energia i de consum compartit sol generar molts dubtes perquè, segons expliquen des dels grups motors, no hi ha una normativa clara.

La tècnica de l’Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona Carme Melcion ho explica.

Melcion intervenia aquest dimecres a la jornada ‘Descobreix les Comunitats Energètiques a l’Alt Penedès i el Garraf’, organitzada pel Servei de Bioeconomia Circular de la Mancomunitat Penedès-Garraf amb l’assessorament de l’Associació per a la Transició Energètica de Vilanova i la Geltrú VNG Energia al castell de Castellet. La cap de Bioeconomia Circular de la Mancomunitat, Gemma Juncosa, explica que l’objectiu del servei és posar en valor els recursos propis del territori i aprofitar-los i, en aquest sentit, la generació energètica té un paper important.

Juncosa posava alguns exemples d’iniciatives que ja estan en marxa.

L’any 2017, arran del Pacte Nacional per la Transició Energètica, es van posar en marxa les Oficines Comarcals d’Impuls a la Transició Energètica.

L’enginyera del Consell Comarcal de l’Alt Penedès Roser Romeu és la responsable de l’Oficina, que té com a objectiu principal treballar en la planificació i el disseny comarcal de la implantació de les energies renovables al territori.

La trobada d’aquest dimecres s’emmarcava en el context de la setmana Europea de l’Energia Sostenible i estava especialment pensada per a representants tècnics i polítics de les administracions locals, professionals del sector i per a persones interessades a conèixer de prop les comunitats energètiques locals existents.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: