Divendres, 14 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Agrupaments i esplais de Vilafranca, preocupats pels campaments d’estiu

El Departament de Drets Socials i representants de les entitats de lleure han signat aquest dijous a la tarda un acord per garantir la continuïtat dels campaments amb la seguretat exigida.

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, i representants de les entitats de lleure han signat aquesta dijous a la tarda un acord que “garanteix la continuïtat dels campaments a l’estiu amb la seguretat exigida per la normativa de lleure”, que inclou la necessitat de fer accions preventives per evitar els perills d’inundabilitat de terrenys propers a les lleres dels rius.

Les entitats organitzadores dels campaments —una activitat que majoritàriament té lloc en terrenys propis i de particulars privats— han mostrat el seu malestar en relació a la burocràcia i els costos associats als estudis previs preceptius per la normativa. En aquest context, el Departament de Drets Socials ha acordat amb les entitats “garantir la continuïtat de les activitats i el compliment de la normativa de prevenció”.

L’acord, que s’ha signat aquest dijous a la tarda a la seu del Departament, ha comptat amb la participació dels representants d’Acció Escolta de Catalunya, Esplais Catalans (Esplac), Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC), Minyons Escoltes i Guies, Escoltes Catalans, Centre Marista d’Escoltes i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya.

Abans d’arribar a aquest acord han estat moltes les mostres de rebuig que s’han expressat des d’agrupaments escolta i esplais arran de l’anunci de la Generalitat.

Més d’un miler de persones integrants d’esplais i agrupaments es van manifestar dissabte a Barcelona per alertar que una normativa de l’Agència Catalana de l’Aigua posa en perill els campaments d’estiu. La concentració va tenir la seva replica dissabte a Vilafranca a càrrec dels esplais vilafranquins.

Els agrupaments i esplais de tot Catalunya han vist interrompuda la preparació de les activitats d’estiu d’enguany. La Generalitat ha comunicat a més de 500 esplais i caus la impossibilitat de dur a terme aquestes activitats per manca d’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua per risc d’inundabilitat en aquells terrenys a menys de 100 metres de la llera dels rius, rieres o torrents o en una zona inundable on aquestes entitats asseguren que “ja directament no hi fan activitat”. En total s’ha confirmat el tancament de 79 dels 156 terrenys d’acampada.

Com la gran majoria d’esplais, el MIV haurà de compartir terrenys amb altres esplais, amb la incertesa que això suposa i amb tasques burocràtiques que, asseguren, se’ls escapen de les mans.

Des de l’agrupament Escolta i Guia Pere II i Sant Maria del Foix lamenten que se’ls ha informat del canvi quan queden poques setmanes pels campaments, cosa que fa que hagin de treballar a contrarellotge per adaptar-se i consideren que és l’enèsima falta de respecte cap al lleure educatiu.

Al GEP és dels pocs esplais que, per una qüestió de sort, no els afecta directament la mesura i cap dels dos torns d’estiu que va a campaments han perdut el terreny, però un dels seus monitors, Quim Marcé, apunta que entre tots s’han de donar suport i per això van ser presents, també, a la concentració. Per Marcé les solucions impliquen necessàriament tenir més suport per part de l’administració.

La Canadenca no ha hagut de canviar el terreny, però sí que es veu obligada a compartir terrenys. Neus Arbos és membre de la Canadenca.

Arbos apunta que encara no saben amb quines entitats hauran de conviure i comenta que, quan ho sàpiguen, el que faran és intentar adaptar el projecte que tenien al cap per a l’estiu a la nova realitat. La vilafranquina afegeix que, al final, s’ha de tenir en compte que les persones que preparen els campaments són voluntàries que fan el que poden i, per tant, canvis així a última hora poden afectar de forma considerable al que tenien previst.

Tots els esplais i agrupaments coincideixen en el fet que cal un reconeixement de la tasca social que fa el lleure educatiu i els campaments, una eina pedagògica que consideren essencial pel desenvolupament de l’infant.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: