Divendres, 24 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El “xumet digital”: urgeix prendre consciència sobre l’ús inadequat de l’entorn digital

Professionals de la salut i l’educació veuen necessàries mesures de protecció dels menors en l’entorn digital així com un exercici de conscienciació de la societat en general sobre l’ús que en fem.

La Societat Catalana de Pediatria publicava a principis d’any un document sobre la ‘Salut digital a l’edat pediàtrica’ que recull l’evidència científica sobre aquest tema i diverses recomanacions adaptades a les diferents etapes del desenvolupament infantil i adolescent.

La doctora Alba Vergés, pediatra de l’equip de pediatria de l’Alt Penedès, va participar a les jornades de Salut digital de la Societat Catalana de Pediatria prèvies a l’elaboració del document. Ella i la seva companya, la també pediatra Adriana Margarit, oferien aquest dimarts a la tarda una xerrada informativa adreçada a personal docent en l’etapa de 0 a 6 anys a la sala d’actes del Servei Educatiu de l’Alt Penedès. Les pediatres recorden que dels 0 als 3 anys es recomana zero exposició a les pantalles.

Més endavant, dels 3 als 6 anys, la recomanació és també evitar els continguts audiovisuals. Per a les famílies que en decideixin fer ús hi ha una sèrie d’aspectes a tenir en compte.

Les pediatres expliquen els efectes negatius que pot tenir l’exposició a aquests continguts en el neurodesenvolupament dels infants.

A aquests efectes sobre el desenvolupament del cervell i el retard en l’adquisició del llenguatge, cal sumar també problemes en la salut física, com el sedentarisme, les alteracions del son, els problemes visuals o els trastorns alimentaris; i la salut emocional, com l’aïllament social.

No es pot parlar de patologies relacionades directament amb les pantalles però la sobreexposició representa un clar factor de risc en tots els infants.

Tot plegat obliga a repensar com hem incorporat les noves tecnologies a les nostres vides i com l’ús que en fem afecta la nostra relació amb els altres.

En aquests moments s’està actualitzant el protocol d’infància amb salut per millorar la detecció dels trastorns en el neurodesenvolupament i incloure les dificultats en l’aprenentatge.

A l’Institut Eugeni d’Ors de Vilafranca compten amb una Unitat de Suport Intensiu a l’Audició i el Llenguatge. La seva responsable, Ana Ayerbe, que porta 15 anys al centre, explica que cada cop es troben amb més dificultats en la comprensió lectora i l’expressió escrita. No només de l’alumnat que pateix algun tipus de problema amb origen orgànic, sinó en general.

També detecta molts problemes amb el coneixement del lèxic, cosa que dificulta la comprensió lectora i frustra l’alumnat. I, sobretot, hi ha una clara pèrdua de la capacitat d’atenció.

Ayerbe destaca la importància d’aprofitar el moment evolutiu de la canalla en el que la ment presenta una major plasticitat per a adquirir determinats coneixements que ens són cabdals al llarg de la vida.

La sobredigitalització és també una realitat entre les persones adultes. Per això cal vetllar perquè els adults referents en l’àmbit familiar, però també en l’educatiu i sanitari, facin un ús exemplar de les tecnologies.

En aquesta línia, divendres passat tenia lloc al local de l’associació veïnal del Molí d’en Rovira la xerrada taller ‘Noves tecnologies i xarxes socials: Com eduquem?’ L’acte comptava amb la participació dels professionals del centre Espai Odila Segura, psicòloga infanto-juvenil i educacional, i Carlos Mascarell, psicòleg i terapeuta ocupacional. Segura constatava un augment de problemes en infants i joves que poden tenir relació amb la sobreexposició als continguts digitals i posava de manifest la necessitat que els pares i mares revisin també la seva relació amb l’entorn digital.

Per la seva part, Mascarell explicava que el temps que estem connectats a les pantalles és temps que no estem dedicant a altres coses, com a la interacció amb altres persones cara a cara. D’aquí la importància d’establir límits.

La xerrada estava organitzada per l’Associació de Veïns i Veïnes del Molí d’en Rovira.

Des de la Societat Catalana de Pediatria creuen que és «imprescindible» promoure polítiques i mesures reals de conciliació de la vida familiar i laboral perquè les famílies puguin dedicar el temps necessari a la criança i l’acompanyament digital.

Imatges vídeo: Anunci BBK Family | ¿Estás ahí? (Fundación BBK – Obra social)

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: