Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Neu a primera línia de mar: 14 anys de la nevada que va col·lapsar el Penedès

Neu a primera línia de mar: 14 anys de la nevada que va col·lapsar el Penedès

Va ser una de les nevades més tardanes de la història, amb prop de 40 cm a Pontons o 10 a Vilafranca del Penedès

El dia 8 de març del 2010 serà recordat, a part de la commemoració del Dia Internacional de la Dona, per la gran nevada que va col·lapsar Catalunya. Va ser una de les més tardanes de les que es recorden, i va afectar pràcticament tot el país, amb gruixos considerables arran de costa. Fins i tot, es va produir un fenomen insòlit a la ciutat de Barcelona: una tempesta de neu va tenyir de blanc tota la ciutat en qüestió de minuts.

Una combinació de masses perfecta i peculiar
Un trencaclosques sinòptic, que va encaixar a la perfecció, va produir una situació ideal perquè ens dugués neu fins a primera línia de la costa. Les altes pressions centrades entre el Regne Unit i Alemanya permetien el pas d’una massa d’aire fred en altura que va xocar àrea de baixa pressió desenvolupada al Mediterrani. Tot plegat, va afavorir que la neu fes acte de presència a qualsevol cota.

La següent imatge d’arxiu mostra la configuració meteorològica d’aquell dia:

Gruixos de fins a 40 cm al Penedès
La nevada ja va fer acte de prsència de bon matí al Penedès. Tot i que la cota de neu es preveia un pèl més alta, entorn dels 300 metres, va acabar nevant més avall dels 200 m.

La nevada es va anar intensificant a mesura que van anar passant les hores, arribant al seu punt àlgid a mitja tarda, quan les volves queien amb un volum considerable i va acabar nevant a primera línia de costa a causa de la persistència de la precipitació. Tot plegat, va produir que la neu es quedés a terra amb molta facilitat, acumulant gruixos més que destacables. Destaquen, per exemple, els 40 de Pontons, els 35 de Mediona o els 25 de Font-Rubí. A Vilafranca, s’hi van acumular uns 10 cm.


Gruixos de neu acumulats al Gran Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: