Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’auge del feixisme i com frenar-lo protagonitzen l’escola d’hivern del Casal Popular

Analitzar com s’ha produït la tendència a l’alça arreu de les idees d’extrema dreta, i quins plantejaments es poden fer des de l’esquerra per frenar-la han centrat les primers sessions d’aquest 2024.

Aquest cap de setmana s’han estat fent diferents activitat en el marc d’aquesta Escola d’Hivern que organitza el Casal Popular de Vilafranca i que ha centrat la seva segona edició al voltant de l’extrema dreta per tal de fer-ne una anàlisi crítica i plantejar opcions.

La primera de les activitats va ser una conferència inaugural a càrrec de Miquel Ramos, periodista especialitzat en l’estudi de l’extrema dreta. Ramos va parlar del moment actual de l’extrema dreta al segle XXI, i de la seva pujança davant de posicions més d’esquerra que considera s’han quedat sense resposta política a situacions que va plantejant el capitalisme actual.

Des del seu punt de vist, el risc actual és que les democràcies acabin quedant buides de drets socials i llibertats davant una extrema dreta que per la via democràtica acabi implantant un capitalisme més autoritari.

Aquesta primera activitat era de reflexió sobre el moment actual, com també va ser-ho la segona que es va fer en format de taula rodona per parlar sobre l’extrema dreta a nivell mediàtic, la seva banalització o confrontació.

Després d’aquestes dues sessions més d’anàlisi, es va fer una tercera dissabte a la tarda, i novament a l’auditori de Vinseum.

En aquest cas es volia plantejar accions de resposta i de lluita contra la retallada de drets que s’impulsen des de les polítiques i plantejaments d’extrema dreta. En aquest cas, com apunta Arnau Cobo des de la gestora del Casal Popular La Gueralda, es tractava de presentar alternatives i propostes polítiques per lluitar contra l’extrema dreta.

Núria Alabao, periodista, investigadora i antropòloga especialitzada en feminismes; Laura Vega, diputada de la CUP al Parlament de Catalunya; Nora Rodríguez, advocada especialitzada en delictes d’odi; i David Fernández, periodista, activista i ex-diputat al Parlament van aportar els seus coneixements sobre l’extrema dreta per tal de plantejar opcions polítiques per frenar-la.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: