Dilluns, 13 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Candelera riu o plora? T’expliquem l’origen de la festa i com es presenta el cap de setmana

Avui, 2 de febrer, és la Candelera, una data marcada al calendari per als amants de la meteorologia.

La festa de la Candelera se celebra 44 dies després de Nadal, quan ens situem aproximadament a l’equador de l’hivern. Per aquest motiu, la dita popular diu que “Si la Candelera plora, l’hivern és fora; si la Candelera riu, l’hivern és viu”, per saber si l’hivern s’allargarà o, per contra, marxarà.

Aquesta mateixa data també és important en altres indrets del món, com els Estats Units. Precisament, allà també tenen una peculiar tradició relacionada amb la meteorologia: el Dia de la Marmota. Aquesta celebració consisteix a agafar una marmota i contemplar els moviments que fa l’animal al contemplar la seva ombra. Tot plegat, serveix per predir si la primavera ja truca a la porta o encara trigarà uns quants dies més.

Si ens centrem de nou a la Candelera, aquesta té un origen religiós, ja que es commemora l’aparició de Jesús a Jerusalem. Per aquesta raó, el cristianisme fixa el 2 de febrer la data en què finalitza Nadal i, per tant, que s’ha de desmuntar l’arbre i el pessebre.

Aquest any la Candelera plora de riure
Només, cal treure el cap per la finestra per saber si la Candelera riu o plora. Enguany, i com està passant en els darrers anys, llueix un bon sol en el dia de la Candelera i, per tant, està contenta. Tot plegat, és fruit d’aquest potent anticicló que ens acompanya des de ja fa força dies i que també ens està deixant temperatures molt altes per l’època de l’any. Aquest divendres, les màximes fregaran els 20 graus a molts municipis del Penedès.
Així doncs, si fem cas a la dita popular, l’hivern encara donarà de si. Ara bé, els mapes a llarg termini diuen el mateix?

Un hivern que no acaba d’arribar
Si comencem pel cap de setmana, aquest es presenta novament tranquil, seguint amb la monotonia de les darreres jornades. Dissabte serà un dia totalment assolellat i amb valor màxims que, fins i tot, seran més alts que els d’aquest divendres. Les màximes rondaran els 20 o 21 graus.

Pel que fa a diumenge, la situació serà calcada a la jornada anterior. El sol serà el protagonista, mentre que no s’esperen boires matineres a cap indret del Penedès.

Possibilitat de precipitacions minses a mitjà-llarg termini
Just quan aquest dijous molts municipis de la comarca han entrat a la fase d’emergència per la sequera, ens hem d’aferrar als pocs mapes que pronostiquen un canvi de temps a llarg termini per poder explicar bones notícies.

Ara per ara, encara és molt aviat per anunciar res, però alguns models insinuen un canvi de patró a partir del 8 de febrer, és a dir, a finals de la setmana vinent. L’anticicló es podria anar afeblint lentament i, per tant, que s’obrin les possibilitats de canvi amb precipitacions i una baixada de les temperatures.

Vegeu el mapa de precipitació acumulada segons el model americà (GFS) per a finals de la setmana vinent:

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: