Dimarts, 7 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El canvi d’horari de les diades castelleres per evitar les hores de calor, al centre del debat

Mentre que la Coordinadora de Colles Castelleres i els Xicots de Vilafranca aposten pel canvi, els Verds es mantenen ferms a la tradició i a agilitzar les diades.

A les portes que engegui la temporada castellera 2024, un dels debats que està sobre la taula és el canvi d’horari d’algunes diades a la tarda, per evitar les hores de màxima calor al migdia.

Arran el canvi climàtic s’aproximen estius més calorosos, sobretot a les hores del migdia, hores de diades castelleres. De fet, diades com la de Les Santes de Mataró, que l’any passat ja es va celebrar dissabte a la tarda en motiu de les eleccions generals diumenge 23 de juliol, es mantenen en horari, ja que segons l’organització la valoració va ser positiva.

En aquesta línia, altres localitats destacades del calendari casteller han optat per passar a horari de tarda per evitar la calor i hores de sol. Un exemple és La Bisbal del Penedès, tot un clàssic de l’agost casteller. Però les opinions són diverses, i això ha generat debat a les xarxes; les colles castelleres es pregunten en quin moment ha de passar per sobre la tradició o quines són les opcions que es poden plantejar per agilitzar les diades.

Des de la CCCC (Coordinadora de colles Castelleres de Catalunya), aposten fermament per canviar l’horari de les diades a la tarda.

A l’altra cara de la moneda, des dels Castellers de Vilafranca creuen que és necessari no centralitzar el debat només en la calor, sinó en el rendiment dels castellers i castelleres o la tradició.

Per la seva part, des dels Xicots aposten per reestructurar el format actual, ja que durant les hores de més calor el públic no va a les places.

En aquesta situació, des dels Castellers de Vilafranca plantegen altres formats per mantenir la tradició i el format de les diades al matí, per garantir el rendiment de castellers i castelleres i alhora poder combatre la calor. Els verds posen sobre la taula avançar l’horari de les actuacions i seguir treballant per agilitzar les diades.

Des dels Xicots, tot i que la temporada 2023 ja han actuat majoritàriament a la tarda, expliquen que les diades que vindran de cara al 2024 encara seran més tard, al vespre.

Així doncs, des de la Coordinadora apunten que cal adaptar-se a les necessitats actuals i combinar-les i amb la tradició.

Així dons, amb el debat sobre la taula, aquesta temporada servirà per posar a prova una iniciativa que canviaria la dinàmica de les diades castelleres.

Amb tot, està per veure fins quin punt acabarà el canvi climàtic fent que ens replantegem horaris de diades castelleres com Sant Fèlix, que a hores d’ara és inconcebible a la tarda, i que un canvi suposaria una reestructuració de tots els horaris de Festa Major.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: