Any complicat per fer front a les liquidacions als socis i afrontar reptes del canvi climàtic
La cooperetiva Covides aquest diumenge, a l’esplanada de la finca Prunamala del celler de Sant Sadurní, s’ha celebrat la tradicional Festa del Soci.
En concret la 40a trobada, amb una jornada per esmorzar i alhora presentar el seu vi i oli novells. En el trancurs de l’acte el vicepresident de la cooperativa, Rafael Ramon, que ha assumit la presidència per malaltia de Fèlix Galimany, va explicar de forma clara la complicada situació que viu el sector. Una situació que s’ha anat complicat en el transcurs dels darrers anys. Primer amb la davallada dels preus del vi per els excedents que hi havia, després amb la pandèmia, fa tres anys la forta plaga de mildiu, i tot seguit la guerra d’Ucraïna i les sequeres dels darrers anys. Ramon va asenyalar que el 2023 ha estat clarament el pitjor any, amb una collita un 50% inferiror al que seria el promig d’un any normal al Penedès.
Rafael Ramon també avança que el 2024 serà complicat per poder fer una liquidació als socis, com es mereixen, i alhora afrontar canvis que l’excepcionalitat de la sequera i el canvi climàtic fan del tot necessaris.
Per fer front a la situació des de la cooperativa es demanen ajudes excepcionals i urgents a l’administració.
L’acte va comptar amb la participació del Secretari d’Alimentació del Departament d’Acció Climàtica Alimentació i Agenda Rural, Carmel Mòdol, i de l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Pere Vernet, així com d’altres representants institucionals del territori.
Com en les darreres edicions, aquest diumenge hi havia un miler de persones al voltant de l’esmorzar dels socis. També es van poder presentar i tastar els vins novells Duc de Foix, blanc xarel.lo i rosat, fruit del treball a la vinya que va veure la llum a la verema 2023.