Diumenge, 3 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vilafranca dóna llum verda a la primera promoció d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

L’Ajuntament de Vilafranca i Sostre Cívic construiran 24 habitatges de protecció oficial en cessió d’ús al carrer del Nord, cantonada amb Mas i Jornet.

El projecte és fruit de l’acord de col·laboració entre l’ajuntament i la cooperativa i de l’impuls que ha exercit l’Associació La Bastida en els darrers anys en la promoció de l’habitatge cooperatiu a Vilafranca.

Aquest dilluns s’ha presentat a la sala Pau Boada l’acord de col·laboració signat entre l’Ajuntament de Vilafranca i la cooperativa Sostre Cívic que permetrà construir 24 habitatges en un solar situat al carrer del Nord, número 10. L’impuls de l’associació local La Bastida ha estat cabdal per a la ideació d’aquest projecte, que permetrà materialitzar una promoció d’habitatge assequible mitjançant una nova fórmula de gestió i tinença basada en la col·laboració públic-privada i el model cooperatiu.
Miquel Medialdea és el regidor d’Habitatge.

Sostre Cívic, amb gairebé vint anys de trajectòria, és una cooperativa que aposta per l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús com a alternativa per accedir a l’habitatge. Aquesta fórmula garanteix el dret a l’habitatge a llarg termini i surt del model actual que impulsa la propietat privada com a règim majoritari de tinença.

Amb la cessió d’ús, la titularitat de la propietat és col·lectiva i recau en l’entitat, i les persones sòcies tenen el dret de viure indefinidament en els habitatges cooperatius.

Per poder tirar endavant el projecte, denominat La Bastida-Pati del Gall, el grup impulsor de La Bastida s’empara sota el paraigua de Sostre Cívic. Però l’entitat continuarà treballant per promoure l’habitatge cooperatiu i el concepte d’habitatge com a dret i no com a mercaderia.

El projecte La Bastida-Pati del Gall es troba en una fase inicial. Preveu la construcció d’un edifici de planta baixa, tres plantes i coberta, amb habitatges amb d’una a quatre habitacions.

El solar és un dels que van resultar pre-seleccionats per al finançament dels Fons Next Generation. Els ajuts seran de 700 euros per metre quadrat fins a un màxim de 50.000 per habitatge. D’acord amb les bases de la convocatòria, un 25% dels pisos serà per a joves fins a 35 anys.

A petició de l’Ajuntament, dos dels habitatges seran per a persones en situació de vulnerabilitat. Per accedir als habitatges serà requisit estar inscrit al registre de sol·licitants d’habitatges de protecció oficial i adherir-se a la cooperativa.

L’alcalde, Francisco Romero, ha destacat que l’habitatge és una prioritat per a l’equip de govern i que se seguirà treballant des del Pla Local d’Habitatge en diferents línies d’actuació.

El projecte de La Bastida-Pati del Gall, que en principi ha d’estar en marxa al 2026; se suma al de l’Incasol, amb 36 habitatges al c/ Glòria Lasso i finalització prevista al 2025; i la creació de 12 allotjaments a l’antic hospital que han d’estar operatius a principis d’aquest any vinent.

D’ara i fins al 7 de gener, les persones interessades es poden unir al projecte La Bastida-Pati del Gall. Es faran tres sessions informatives: el dilluns 11 de desembre a les 19h a l’Escorxador; el dijous 14 de desembre, a les 15h, via telemàtica; i el dijous 21 de desembre a les 19h a l’Enològica.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: