Diumenge, 3 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els casos de dones ateses per violència masclista es mantenen però cada cop són més joves

Aquest dissabte, dia 25 de novembre, es commemora el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les dones, ja sigui física, psicològica, sexual o econòmica.

A Vilafranca la campanya porta per lema ‘Canvia la història’ amb diferents cartells fets per l’Arsenal centrats en manifestacions.

Des del Servei d’Informació i Assessorament a les Dones, SIAD, la cap del Servei d’Igualtat, Eva Millas, explica que entre els serveis multidisciplinars que ofereixen també acompanyen a dones víctimes de violència de gènere, una atenció que ha crescut en els darrers tres anys però ho ha fet de forma estable.

Precisament el que més els preocupa a les dones a l’hora de denunciar és les conseqüències que això pot tenir cap als seus fills i Eva Millas destaca com des de la reforma de la llei del només si és si ja no hi ha tanta pressió per denunciar ràpidament.

L’advocada del SIAD, Patrícia Mestre, comenta que els casos mediàtics han ajudat a les dones a apoderar-se i explica quines són les situacions més habituals que veuen al servei.

Des del servei es recorda que qualsevol dona pot ser víctima de violència i que tot i que la majoria d’ateses tenen entre els 30 i els 45 anys, s’ha notat un increment de dones a partir dels 19 anys que volen posar sobre la taula relacions afectivosexuals abusives i, per tant, cada cop són més joves les que pateixen aquesta situació.

La regidora d’Igualtat, Montse Arroyo, recorda que lluitar contra aquestes violències és cosa de totes i tots.

Pel que fa a la vessant policial, el cap de l’oficina de seguretat ciutadana dels Mossos a l’Alt Penedès, David Fernández, explica com les dades de l’oficina d’atenció a la víctima es mantenen estables

Si bé no hi ha un perfil concret de dona maltractada perquè ho poden ser totes, des de la policia s’apunta que, quan home és un maltractador, ho serà amb totes les seves parelles si no fa res per canviar.

El policia apunta que encara queda molta feina per fer en l’àmbit de la sensibilització i creu que caldria més educació.

Pel que fa a la nova llei Fernández comenta que el que ha canviat bàsicament és que delictes relacionats amb la violència de gènere que abans eren més lleus, ara estan tipificats com a més greus.

L’acte central del 25N a Vilafranca tindrà lloc aquest dissabte a les 7 de la tarda a la plaça de la Vila amb la lectura del manifest a càrrec del grup de dones del taller de teatre de l’Escola de Vida del SIAD i la cantata ‘Cançó sense por’ amb més de 200 dones pertanyents, principalment, a les diferents corals vilafranquines.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: