Dimarts, 5 de març de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Acostar la salut sexual i reproductiva a tota la població continua sent un repte avui dia

Parlar de la salut sexual i reproductiva és encara una assignatura pendent per la societat en general, però encara més entre els i les joves. Programes com ‘La tarda jove’ volen fer-ho més accessible.

Ja fa uns 35 anys que els Centres d’Atenció Primària catalans ofereixen l’opció als i les joves de poder anar a l’espai d’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) sense necessitat de demanar cita prèvia. El que es coneix com a tarda jove es du a terme els dilluns al CAP de la Plaça del Penedès a Vilafranca, i des de fa aproximadament 1 any també a l’espai jove La Nau els dimarts. Tot plegar amb la voluntat de fer més accessible sobre tot als més joves informació i coneixement al voltant de la salut sexual i reproductiva. Poder accedir-hi amb anonimat i confidencialitat, i sense haver de reservar una visita prèviament són algunes de les característiques d’aquest servei.

La llevadora Patrícia Garcia és l’encarregada d’atendre els i les joves a la tarda jove i remarca la voluntat de consolidar La Nau com a punt de referencia per tal de donar resposta als neguits i dubtes que es puguin presentar per part d’aquest col·lectiu. Tot plegat mantenint també l’atenció al CAP de la Plaça Penedès.

Al punt d’atenció col·lectiu de La Nau s’hi adrecen nois i noies a partir de 13 anys; però els qui busquen una atenció més personalitzada són ja una mica més grans i principalment noies. Patrícia Garcia reconeix però, que parlar de sexe i salut sexual amb els joves no és fàcil

Entre les qüestions que més preocupen als professionals hi ha la davallada en l’ús de mètodes preventius com ara el preservatiu; un fet que ha comportat un augment de les malalties de transmissió sexual entre els joves.

En aquest espai de la tarda jove es fan també tallers i xerrades relacionades amb la sexualitat, la salut sexual i reproductiva i el coneixement del propi cos. Per exemple el darrer que s’ha fet s’ha centrat en la menstruació per ajudar a desmitificar alguns conceptes i facilitar el màxim d’informació a les joves en aquest cas.

Des de l’Ajuntament, la regidor d’Igualtat, Montse Arroyo, destaca la importància de treballar també conceptes com la salut afectiva i de fer-ho acostant-se als llocs on hi ha els i les joves.

En el temps que porta funcionant aquesta tarda jove, des de La Nau valoren positivament l’experiència i apunten que han detectat que usuaris no habituals de l’equipament s’hi acosten amb aquets motiu.

La importància de fer arribar el màxim d’informació a la ciutadania relacionada amb la salut sexual i reproductiva la destaca també la cap de l’Àrea Materno Infantil del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès Garraf, la doctora Anna Torres. Ella explica que per evitar aquestes malalties, tenir informació i utilitzar mètodes de prevenció és bàsic.

Pel que fa al perfil de persones a les que afecten més les infeccions sexuals al Penedès, un 60% són dones i l’edat mitjana se situaria entre els 23 i els 25 anys. Un 40% dels casos serien menors de 25 anys. Els casos detectats i tractats de malalties de declaració obligatòria s’han incrementat molt entre el 2017 i el 2023 i des del sector s’assegura que aquests són els casos declarats, però que de positius n’hi ha molts més.

Clamídies i gonorrees són les malalties de transmissió sexual més freqüents i els experts alerten d’un relaxament general de la població, que cada cop utilitza menys el preservatiu.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: