Dimarts, 5 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Neix Vida Penedès, un col·lectiu de joves i petits cellers per fer realitat un “Penedès digne”

L’organització pretén posar en valor el petit productor comarcal i reivindicar una altra manera de treballar el territori.

Una vintena de petits i joves cellers de l’Alt Penedès s’han agrupat per crear Vida Penedès, un nou col·lectiu obert, pedagògic i divers, que pretén posar en valor la nova generació de celleristes i viticultors de la comarca i fer realitat «un Penedès digne».

Aquest dilluns s’ha dut a terme la presentació del col·lectiu a l’interior del celler Cisteller a porta tancada. Laia Esmel Jou forma part del col·lectiu Vida Penedès i del celler Casajou Dumenge.

L’acte de presentació ha iniciat amb una intervenció de l’historiador agrari Xavier Roig Cantí, que ha explicat breument el context històric vitivinícola del Penedès, la seva particularitat respecte al territori català, des del segle XVIII fins a l’actualitat, i els seus reptes per afrontar el futur del sector.

Segons Roig, al Penedès s’ha consolidat un mar de vinyes, que ha permès, a la vegada, consolidar la indústria del vi. Tot i això, assegura l’historiador, cal atendre les problemàtiques que afecten el sector avui dia, com per exemple d’obsolescència dels mètodes de producció, impropis del segle XXI; els elevats costos de producció i, en especial, el canvi climàtic.

La crisi climàtica, traduïda en la sequera que han patit les vinyes penedesenques en els últims dos anys, és un dels factors que més afecta els petits i joves cellers. Tot i això, aquesta problemàtica, també pot suposar un punt d’inflexió per innovar en el sector vitivinícola i avançar cap a una producció sostenible emmarcada en el context climàtic. Així ho explica Sergi Canals, del celler Cisteller.

Després de la intervenció de Roig, els membres del col·lectiu Vida Penedès han llegit un manifest, on han posat èmfasi en la necessitat de sumar per aportar valor «a un Penedès viu, orgullós i que reivindica una altra manera de sostenir el territori» des de la mirada del petit productor.

A més, també s’han anunciat les primeres accions que farà el col·lectiu per visibilitzar-se. La presentació oberta de Vida Penedès serà el 21 de desembre al Vinseum i el febrer de 2024 a Barcelona, durant la Wine Week. Per una altra banda, l’organització també té pensat fer durant la primavera unes jornades al Penedès de debat i reflexió al voltant de la realitat del sector, incloent-hi tallers tècnics i mostra de vins.

En finalitzar l’acte, els membres de la nova associació de petits i joves cellers penedesencs s’han fet una fotografia grupal i han pogut gaudir d’un petit aperitiu i un tast dels vins.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: