Divendres, 8 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Millorar la informació sobre legislació i ajudes, principal repte del Servei d’Habitatge

El dret a l’habitatge no sempre està garantit. Millorar la informació que rep la ciutadania sobre aquesta qüestió és un dels reptes que es marca el Servei d’Habitatge del Consell Comarcal

Aquest dilluns 2 d’octubre s’esqueia el dia mundial de l’Habitat, impulsat per Nacions Unides cada primer dilluns el mes d’octubre des de 1986. Amb aquest rerefons el Consell Comarcal de l’Alt Penedès ha organitzat un seguit d’activitats aquest mes d’octubre per posar el focus en l’habitatge i les dificultats que es generen en la societat al seu voltant. Entre altres qüestions han detectat una gran manca d’informació i coneixement de la legislació en relació a temes relacionats sobre tot amb el lloguer.

Les dades d’aquests darrers mesos a nivell de Catalunya marquen un clar descens dels préstecs hipotecaris, i de fet la compra venda en general d’habitatges va caure també un 14% el passat mes de juny respecte el mateix mes de l’any passat. Són dades que s’extreuen del Col·legi Notarial de Catalunya. Unes xifres que s’apunta són causa de la pujada dels tipus d’interès que es ve donant des de finals de l’any passat i que ha frenat l’autorització d’escriptures de préstecs hipotecaris.

Aquesta és de les dades que preocupen a nivell de mercat immobiliari, però al seu voltant hi ha molts indicadors que cal tenir presents i tot un seguit de repercussions socials que afecten bona part de la població.

Aquest dilluns al Consell Comarcal es presentaven tot un seguit d’accions que es volen fer aquest mes d’octubre per parlar de diferents qüestions relacionades amb l’habitatge, coincidint amb aquest dia mundial.

El president del Consell Comarcal, Xavier Lluch, explicava que fa temps que estan treballant per poder recopilar les dades d’habitatges buits a la comarca, amb la voluntat d’impulsar i potenciar polítiques d’habitatge coordinades. Però apuntava també que és complicat legalment, i en aquest sentit estant signant convenis amb els ajuntaments per poder-les tenir.

Precisament tenir dades fiables i oficials en relació a habitatges buits, per exemple, és complicat. Si ens centrem en Vilafranca, segons l’Idescat hi havia l’any 2011 3.109 habitatges familiars deshabitats. Però per exemple amb dades de la Generalitat de 2021, a Vilafranca únicament hi havia 138 habitatges buits registrats a la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat. Són dades que s’extreuen dels Indicadors Municipals d’Habitatge de la demarcació de Barcelona que elabora la Diputació.

En aquest marc, des del Consell Comarcal defensen que cal potenciar en relació a l’habitatge accions com la informació, la difusió i la prevenció, per tal d’evitar moltes de les problemàtiques socials que van lligades a les dificultats per poder accedir a l’habitatge.

També el cap del Servei d’Habitatge del Consell Comarcal, Joan Rodríguez, remarcava la importància de fer arribar la informació tant a nivell legal com administratiu a la ciutadania.

En aquest darrer any Rodríguez destaca que han augmentat les consultes que reben sobre desnonaments i ocupacions, però històricament tot el que te a veure amb els lloguers centra bona part de la feina d’assessorament que es fa des del servei comarcal d’habitatge. Amb l’entrada en vigor de la nova llei estatal s’han accentuat les consultes per exemple sobre l’apujada dels preus i les condicions dels lloguers.

També han crescut en els darrers mesos les consultes relacionades amb les hipoteques, i amb les renovacions i refinançaments a causa de la pujada dels tipus d’interès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: