Dimecres, 6 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Hospital veu un increment exponencial de l’ús de les urgències, amb pacients més greus

Una altra dada destacada de la memòria del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf és que creixen les operacions ambulatòries i els pacients cada cop s’estan menys dies hospitalitzats

El Consorci Sanitari Alt Penedès-Garraf ha publicat la seva memòria anual de l’any 2022, marcada, entre d’altres, per l’aprovació d’un pressupost plurianual per iniciar les obres de millora i ampliació a l’Hospital de Vilafranca que han començat enguany i també per un increment de l’activitat assistencial.

El Consorci Sanitari Alt Penedès i Garraf va començar a recuperar l’any passat l’activitat assistencial després dels anys més durs de la pandèmia. Tot i que encara van haver d’atendre algunes onades de pacients per Covid-19, des de l’Hospital de Vilafranca van centrar-se en l’intent de recuperació de la llista d’espera.

Un dels fets més destacats és que des del centre sanitari van detectar l’any passat un increment d’urgències d’un 23% respecte al 2021 de pacients no covid, amb una gravetat superior que els anys anteriors de la pandèmia. Olga Farré considera que en general es fa un bon ús de les urgències i els ingressos són justificats. Les urgències per dia han passat de 175 a 218 en un any.

Una altra dada destacada de la memòria és que creixen les operacions ambulatòries i els pacients cada cop s’estan menys dies hospitalitzats, amb una estada mitjana de 4 dies, ja que a finals del 2022 van posar en marxa l’hospitalització a domicili que s’activa quan la persona pot ser atesa per personal sanitari a casa seva.

Un altre compromís que tenen des de l’hospital és disminuir la llista d’espera quirúrgica durant el 2023. De fet, afirmen que ja l’han començat a baixar però com ingressa molta més gent també els costa més reduir-la.

Les especialitats que tenen més llista d’espera són les referents a traumatologia i urologia.
Pel que fa a la manca de professionals, des del centre s’apunta que ara mateix hi ha un 16% de plantilla més que el 2019 i que s’estan millorant les condicions dels treballadors, però que no es pot negar un problema endèmic a tota Catalunya amb algunes especialitats com ara a infermeria.
Per altra banda, des de l’Hospital recorden que any passat van iniciar un període de 5 anys d’obres on es crearà un nou servei de diàlisi i una àrea destinada a la docència, la formació i la recerca.

A més a més s’han posat en marxa les obres d’ampliació de dos serveis: la creació d’un nou espai pel Servei de Digestiu i l’ampliació i reforma del Servei de Rehabilitació.

Els reptes del Consorci per als propers anys són, doncs, acabar aquestes obres, aconseguir ampliar la cartera de serveis per atraure més professionals i millorar la vida dels pacients i seguir baixant les llistes d’espera.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: