Dijous, 2 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Combatre l’aïllament i el “sexili” del col·lectiu LGTBIQ+ amb el nou espai de trobada

Algunes persones joves se senten aïllades i n’hi ha que decideixen marxar a ciutats més grans per viure amb més llibertat la seva orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere.

Darrerament, els Serveis d’Atenció Integral de l’Ajuntament de Vilafranca i del Consell Comarcal de l’Alt Penedès han detectat situacions d’aïllament entre adolescents per la seva orientació sexual o la seva identitat o expressió de gènere. Per evitar aquest aïllament, compartir experiències i generar activitats en les quals se sentin còmodes, a partir del divendres de la setmana vinent es posa en marxa a La Nau un espai de trobada per a adolescents del col·lectiu LGTBIQ+.

L’espai de trobada per a adolescents del col·lectiu LGTBIQ+ començarà a caminar el divendres 15 de setembre a l’espai jove La Nau. Neix impulsat pels Serveis d’Atenció Integral de l’Ajuntament de Vilafranca i el Consell Comarcal de l’Alt Penedès que, a través de la seva activitat d’informació, assessorament, prevenció i visibilització, han detectat casos d’aïllament o, fins i tot, de «sexili» entre joves que s’identifiquen amb aquest col·lectiu.

Montse Arroyo és la regidora d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca.

L’espai de trobada va adreçat a joves d’entre 14 i 18 anys de tot l’Alt Penedès i tindrà lloc els divendres, de 18 a 20h, a La Nau.

Les activitats que es desenvolupin en aquest espai dependran del grup que es formi i de les inquietuds que tinguin les persones que hi participin.

Però el grup comptarà amb assessorament del Servei d’Atenció Integral i, d’entrada, està previst organitzar tallers, debats, exposicions o cinefòrums.

Jordi Bosch és conseller comarcal de Benestar social i Igualtat.

Vilafranca compta amb un Servei d’Atenció Integral o SAI des del 2017 i, el Consell Comarcal, des del 2018.

Mercè Camps és la tècnica d’Igualtat del CCAP i apunta que detecten les necessitats dels i les joves, no només quan s’adrecen al SAI, sinó també quan fan activitats als instituts. Camps destaca que es donen casos d’aïllament, sobretot entre persones trans. Un aïllament que s’ha vist agreujat per la pandèmia.

Els SAI són serveis de proximitat adreçats a les persones que pateixen, han patit o estan en risc de patir discriminació o violència per orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere. I tenen l’objectiu de donar resposta a les situacions de discriminació, a l’hora que ofereixen acompanyament, suport i informació amb relació a la diversitat sexual i de gènere.

Eva Millas, cap del servei d’Igualtat de l’Ajuntament de Vilafranca, explica algunes de les funcions del SAI.

Ara, l’acció dels SAI prioritzarà la prevenció de les violències masclistes i lgtbifòbiques als centres educatius, després d’un pla pilot que ha funcionat positivament.

Per contactar amb l’espai de trobada només cal escriure un correu a l’adreça .

L’espai de trobada pot contribuir a compartir experiències personals i col·lectives, a generar grups d’acció i a fomentar l’associacionisme entre persones amb interessos i preocupacions comuns.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: