Dilluns, 25 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les altes temperatures posen en alerta l’ajuntament i els CAP per evitar els cops de calor

Davant del pic d’altes temperatures, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís a totes les comarques catalanes per la intensa calor.

En el cas de l’Alt Penedès, l’avís és moderat, i s’espera que els termòmetres s’enfilin per sobre dels 35 graus.

Per contextos com aquests, l’Ajuntament de Vilafranca té habilitat un seguit de refugis climàtics repartits en diferents indrets de la ciutat. Tal com explica Ramon Zaballa, regidor de Drets Socials, la voluntat del consistori ha estat incrementar el nombre de refugis per fer-los més accessibles i còmodes per a tothom.

D’altra banda, Zaballa apel·la a la responsabilitat ciutadana demanant, especialment, als col·lectius vulnerables, que evitin sortir al carrer les hores de màxima calor i que tothom s’hidrati constantment.

Paral·lelament, des del Cap Vilafranca Nord asseguren que durant l’estiu és força habitual que s’apropi gent per aspectes relacionats amb la calor. Per aquest motiu, la infermera Rosa Cañestro, explica els símptomes per saber diferenciar un cop de calor d’una sufocació puntual produïda per les altes temperatures.

Tanmateix, el personal sanitari assegura que les alertes meteorològiques els serveixen d’ajuda per prevenir tots aquests casos i estar pendents de la situació.

Precisament, aquesta calor està estretament vinculada amb la sequera extrema que parteix el país i, concretament el Penedès.

Si tenim en compte les dades del mes passat, el Penedès ha registrat una de les pitjors xifres de precipitació de tota Catalunya durant el mes de juny.

Tot i que el juny ha estat un mes de precipitacions gairebé generalitzades i, fins i tot, en molts casos, abundants i severes. Ara bé, en punts de la façana costanera i indrets puntuals del prelitoral han quedat al marge del seguit d’episodis de pluja que hem tingut durant aquest darrer mes, com és el cas del Penedès.

Segons l’últim butlletí del Servei Meteorològic de Catalunya, la comarca acumula un dèficit de precipitacions considerable des de ja fa més de dos anys. Pel que fa al mes de juny, a l’Alt Penedès ha plogut entre un 30 i un 70% menys del que tocaria.

No obstant això, els models estacionals, és a dir, els mapes a llarg termini, mostren un mes de juliol plujós amb registres que estarien per sobre de la mitjana.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: