Dijous, 18 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les ADF, contra les decisions de la Generalitat que els impedeixen extingir incendis

La Generalitat ajorna el debat sobre el nou pla especial d’incendis forestals, l’Infocat.

La pretensió de la Cúpula de Bombers de canviar el Pla INFOCAT la setmana que ve sense parlar ni consensuar els canvi amb les ADF ni els Agents Rurals, del qual també en formen part, ha estat al gota que ha fet vessar el got, de tota una sèrie de promeses polítiques, que s’han anat agreujant des de l’estiu passat quan la cúpula de bombers va canviar el Pla d’Actuacions del Grup d’Intervenció del Pla INFOCAT, de forma unilateral i per sorpresa de tots els actuants.
Amb aquests canvis les Agrupacions de Defensa Forestal ja no podran actuar en l’extinció dels incendis forestals, simplement se’ls relega a fer una tasca d’autoprotecció i a fer retens de vigilància un cop el foc està extingit.

El voluntariat de les ADF no accepta de cap manera aquests canvis. Saben perfectament que els bombers sols no poden amb els incendis forestals d’avui dia, i que sense la implicació de la societat civil organitzada, els incendis no s’aturaran.

Per aquest i altres motius en els que consideren que se’ls menysprea per part de la Generalitat de Catalunya, les ADF anuncien mobilitzacions al carrer per protestar durant els propers dies.
Es queixen del fet que no es disposi encara d’un marc normatiu propi, que reclamem des del 1986. També del fet que es troben sense un reconeixement clar de les funcions de les ADF i amb dificultats constants en el dia a dia, per part dels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i del d’Interior.

Per tot plegat demanen al Govern de Catalunya que aturi l’actual modificació del Pla INFOCAT, ja que no hi ha cap motiu que justifiqui els canvis que es proposen i que afecten directament a les ADF. Aquests canvis limiten molt les funcions en la primera intervenció i deixen de banda a més de 4000 voluntaris actius que han realitzat el 32% de les primeres intervencions. Recorden que durant l’última campanya es van dedicar de forma altruista a la prevenció, vigilància, primera intervenció i suport a l’extinció, amb un total de 295.409 hores treballades. També apunten que
el document no disposa l’acceptació necessària que es mereix una modificació d’aquest abast, en un pla especial de protecció civil.
Davant de les protestes la Generalitat ha informat que el Departement d’Interior ha ajornat el debat sobre el nou el pla especial d’incendis forestals, l’Infocat, fins la propera tardor.

ADF

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: