Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es fa la prova del sistema d’alertes de Protecció Civil, que no arriba a la majoria dels mòbils

La prova s’ha fet a partir de les onze del matí al Penedès i també a les Terres de l’Ebre i Tarragona.

Des d’aquella hora, els telèfons mòbils intel·ligents que estaven a les tres zones havien de rebre un missatge de prova del sistema d’alertes de Protecció Civil. La rebuda del missatge, però, ha estat desigual i no ha arribat a la majoria dels telèfons mòbils. En aquest sentit, cal tenir en compte que els smartphones han de tenir activada a la seva configuració general l’opció de Preavisos de Protecció Civil.

Sigui com sigui, caldrà esperar a tenir les dades oficials per conèixer el veritable impacte que ha tingut la prova.

A la seu de la delegació del Govern al Penedès, el delegat territorial David Alquézar ha estat en contacte amb Protecció Civil i els delegats de Terres de l’Ebre i Tarragona mentre s’efectuava la prova. Abans de llançar el missatge a la ciutadania, els alcaldes, delegats territorials i personal tècnic rebien una trucada informativa i, en acabar, un missatge de text donant per finalitzat l’assaig.

Alquézar apunta que el sistema s’ha d’anar polint per donar resposta a la ciutadania en situacions d’emergència reals com un incendi forestal o un núvol tòxic provinent d’alguna fuita.

La d’aquest dimecres és la segona de les quatre proves que es faran a tot el territori català per donar a conèixer el sistema d’alertes de protecció civil a la població. De fet, el sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència.

Entre la població, però, hi havia cert desconeixement. La Carmen, per exemple, s’ha pensat que tenia un virus al mòbil.

La Mercè no ha rebut el missatge però ha escoltat com altres persones el rebien.

Per la seva part, la Tina tampoc sabia que es feia aquesta prova.

El missatge que es rep no és un SMS, és un missatge emergent de text acompanyat d’un so molt estrident que no finalitza fins que l’usuari prem la tecla ‘Acceptar’. El missatge indica que es tracta d’una prova per difondre aquest sistema de missatgeria.

Després de la prova, s’omple una enquesta per informar de si s’ha rebut el missatge o no, en quin idioma i a través de quina operadora. L’enquesta, però, no ha arribat en tots els casos.
A Vilafranca, des de la Policia Local de Vilafranca han col·laborat mirant de fer arribar al màxim d’estaments públics i a la ciutadania en general que es feia aquest simulacre d’enviament de missatge. Albert Romero, inspector en cap de la Policia Local, comentava que la seva tasca en aquesta situació ha estat donar suport a la difusió. Considera però que és important que es facin aquest tipus de simulacres.

En un enllaç de Preguntes Freqüents habilitat per Protecció Civil es pot consultar el document de preguntes freqüents sobre el sistema d’alertes massives a telèfons mòbils i a l’adreça interior.gencat.cat/alertesprotecciocivil es pot trobar tota la informació necessària per conèixer aquest sistema.

Les dues proves següents seran a les Comarques de Girona i la Catalunya Central el 27 d’abril i a les comarques de Barcelona el 31 de maig.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: